Jste zde

Domů » Puerto Plata sever

Sosua a přistěhovalci

Sosua s jednou z rezidencí La Mulata

Sosua je město ležící na severním pobřeží Dominikánské republiky, kde žije asi 20 000 obyvatel. Město leží v provincii Puerto Plata, přibližně 10 km východním směrem od letiště ve stejnojmenném městě Puerto Plata. Sosúa má velikou a krásnou pláž Playa de Sosúa, která je od roku 1990 hlavním lákadlem pro turisty.

Město se skládá ze tří městských částí El Batey (turistické centrum), Sosúa Abajo a Los Charamicos Zdejší produkty řezníků, pekařů a mlékárenský průmysl mají velmi dobrý ohlas v celé zemi díky velmi vysoké kvalitě výrobků. Nachází se zde mnoho hotelových komplexů, potápěčské stanice a evropské rezidence například La Mulata nebo Perla Marina.

V roce 1938 přijal diktátor Rafael Trujillo nabídku do země přijmout 100 000 evropských Židů. Důvodem jeho rozhodnutí byla především vůle smíchat místní obyvatele tmavé pleti s bělochy. Trujillo, který měl sám tmavou kůži, ji zakrýval líčidly a denně se pudroval bílým pudrem na obličeji i rukách, aby skryl stopy nenáviděné černošské rasy, kterou zdědil po své mamince. Tak se mu zdálo, že přistěhování 100 – 200 000 Židů s bílou barvou kůže do jeho malé země, ve které tehdy žilo 1,5 miliónu lidí, bude dobrá příležitost.

Měl jedinou podmínku. Maximálně 10% uprchlíků mohlo být provdaných a ženatých. Kolem 850 židů se tak skutečně dostalo do města Sosua, jak bylo město nazváno podél řeky, která v blízkosti protékala.

V letech 1904 až 1916 zde vysadila americká společnost United Fruit Company banánovníky, později se však území vzdala, protože půda nebyla pro pěstování banánů vhodná. Na počátku tak zde čekaly na přistěhovalce pouze deštné pralesy, malárie a moskyti.

Nejprve bylo nutné zúrodnit deštné pralesy, což ale bylo velmi složité, neboť přistěhovalci pracovali pouze holýma rukama bez pomoci techniky. Mnoho přistěhovalců nevydrželo tuto úmornou dřinu, někteří zemřeli na tropické nemoci, jiní odešli do USA, ale ti co vydrželi, tak vybudovali zázrak zvaný Sosua.

Uprostřed ničeho vybudovali vlastní domy a začali s výsadbou zeleniny pro vlastní spotřebu. A došlo k prvnímu většímu úspěchu, když mohli zeleninu začít prodávat na okolních trzích v Puerto Plata. Netrvalo dlouho a zpráva o kvalitě místní zeleniny se roznesla a lidé začali dojíždět do Sosuy, aby ji zde nakupovali přímo od pěstitelů.

Od organizace DORSA, mezinárodní organizace na pomoc Židům, která byla založena pro židovské pionýry v Dominikánské republice, dostali všichni přistěhovalci v Sosue novou kuchyň. Po té založili kravín a začali zpracovávat mléko, čímž vytvořili základy pro produkci mléčných výrobků a sýra.

I tyto produkty se již brzy díky své kvalitě rozšířily až za hranice Dominikánské republiky. Obchod vzkvétal a židé museli dokonce zaměstnávat místní obyvatele. Již v roce 1943 si například mohl obchodník Artur Kirchheimer dovolit koupit auto, které bylo prvním autem v této oblasti.

Sosua s jednou z rezidencí Perla Marina
Geografie: 

Místo

Sosua 19° 45' 11.052" N, 70° 31' 14.9592" W
Location

Jsme na Facebooku