Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Guayabal

Dominikánská republika - část městečka Guayabal a jeho okolí

Guayabal je malé město v provincii Azua, v Dominikánské republice. Žije zde asi 3000 obyvatel, kteří mluví jihodominikánskou španělštinou, která místo písmene "o" vyslovuje a píše písmeno "u"- například riu místo rio.

Obec leží v nadmořské výšce 725 m, u ústí řeky Arroyo Guyabal do řeky Rio Cueva. Korytem řeky vede cesta do Constanzy, která je vzdálená 3 až 4 hodiny. S dobrým terénním autem a zkušeným řidičem se dá cesta zvládnout i za dvě hodiny. Guayabal se nachází asi 20 kilometrů severovýchodním směrem od městečka Padre las Casas, které je dostupné autobusem také z hlavního města provincie Azua de Compostela.

Do správy města patří i několik menších obcí podél řeky Rio Cueva. Některé z nich jsou velmi vzdálené a bez dobrého terénního auta se do nich těžko dostanete. Jsou to obce Periquito (20 minut pěšky směrem na západ), Arroyo Corozo (15 minut východně), La Guama (30 min na jihovýchod) a El Recodo (dvě hodiny jihovýchodním směrem).

Oblast Guayabalu je cestovním ruchem téměř nezasažená. Stojí zde sice několik hotelů, z nichž jeden se pyšní celkem vysokým standardem (televizor, ventilace, koupelna), ale většinou slouží projíždějícím obchodníkům.

Restaurace zde sice nenajdete žádné, ale místní lidé jsou velmi pohostinní a rychle vás pozvou k jejich stolu. Za to se sluší poděkovat a zanechat menší finanční obnos. Turisté, kteří sem většinou cestují individuálně, se ubytovávají v okolních obcích.

Geografie: 

Jsme na Facebooku