Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Další provincie, 1. část

Část provincie Baoruco

Baoruco (dřívější název Bahoruco) je provincie v západní části Dominikánské republiky, která až do roku 1952 patřila k jiné provincii, a to k Independencii. Kromě jiného zde najdete i některá zajímavá místa, jako např. pohoří Sierra de Baoruco anebo jezero Lago Enriquillo.

Provincie Barahona byla až do roku 1958 jen součástí další provincie Pedernales, než se od ní osamostatnila. Nachází se v jihozápadní části republiky, asi tři hodiny jízdy od hlavního města Santo Domingo. Metropolí této provincie je Santa Cruz de Barahona. Na jihozápadě je ohraničené provincií Pedernales, na severozápadě Independencia a Baoruco, na severovýchodě provincií Azua a na východě Karibským mořem.

Dajabón je provincie na severozápadě Dominikánské republiky, která se oddělila v roce 1938 od provincie Monte Cristi a do roku 1961 se jmenovala Libertador. Jih oblasti vyplňují střední Kordillery, na západě hraničí se stejnojmennou řekou Rio Dajabón (také označovanou jako Rio Masacre) a s republikou Haiti.
Sousedními provinciemi jsou Monte Cristi, Santiago Rodríguez a Elías Piña.

Stejně jako skoro ve všech provinciích, je také zde zemědělství hlavním zdrojem příjmů místní ekonomiky. Kromě typických místních produktů tu pěstují i tabák a rýži, a důležitou roli hraje taktéž produkce mléka. Blízkost ostrova Haiti, a s tím související obchod s touto sousední republikou, se staly důležitým faktorem v rozvoji její ekonomiky.

Duarte je provincie na severovýchodě republiky, která byla založena v roce 1907 a měla nejprve název Pacificador. V roce 1927 byla přejmenována Pablo Duartem, zakladatelem a bojovníkem za svobodu země. Sousedními provinciemi jsou María Trinidad Sánchez, Espaillat, Samaná na severu, Monte Plata, Sánchez Ramírez na jihu a Hermanas Mirabal a La Vega na západě.

Provincie Elías Piña leží na západě země a rovněž hraničí s Haiti. Byla založena v roce 1942 pod názvem San Rafael, od roku 1965 se jmenovala La Estrelleta, až nakonec v roce 1972 dostala svůj současný název. Jejím hlavním městem je Comendador.

Hato Mayor je provincie na východě Dominikánské republiky, která až do roku 1992 patřila k provincii El Seibo. Její metropolí je město Hato Mayor del Rey. Na východě hraničí s provincií Samaná a Monte Plata, na jihu se San Pedro de Macorís, na východě s El Seibo a na severu se zátokou Samaná Bay (Atlantský oceán).

La Vega je provincií ve střední části republiky. V roce 1992 byly odděleny její jihovýchodní části, z nichž byla vytvořena nezávislá provincie Monseñor Nouel. La Vega se rozkládá v centrální části pohoří Kordillery, v jeho vysokohorských údolích u měst Jarabacoa a Constanza a na úrodné planině Cibao.

Hlavní základnu hospodářství provincie tvoří zemědělství. A to zejména ve výše položených údolích, kde po celý rok panují chladnější teploty než ve zbytku země. Pěstují se tu brambory, zelí, jahody, jablka anebo káva.
Pohoří také láká stále více turistů i místních obyvatel. Hlavními atrakcemi regionu jsou zejména pěší horská turistika nebo vyjížďky na koni, či vodní sporty jako je rafting a canyoning.

Místo

Hato Mayor del Rey 18° 45' 43.2396" N, 69° 15' 22.9968" W
Location

Jsme na Facebooku