Jste zde

Domů » Santo Domingo jih

San Pedro de Macoris a zajímavosti

Dominikánské město San Pedro de Macoris s kostelem

San Pedro de Macoris je město na pobřeží Dominikánské republiky s více než 200 tisíci obyvateli, a je tak čtvrtým největším městem v Dominikánské republice. Jako hlavní město stejnojmenné provincie má i vlastní univerzitu - Universidad del Este.

Cukr a imigranti

Největší rozkvět San Pedra de Macoris se datuje do počátku 20. století, kdy byl odtud prodáván cukr na trhy ve Spojených státech za, v té době přímo fantastickou cenu 22 centavos. V té době tady místní obyvatelé tančili radostí na silnicích a tento tanec se stal v historii tohoto mladého města známým pod označením "Tanec miliónů".

Díky pokračujícímu hospodářskému rozmachu musel být přijímán velký počet dalších zaměstnanců. Jednalo se především o anglo-africké imigranty černé barvy kůže z Tortoly, jednoho z Britských Panenských ostrovů. Tito pracovníci a i jejich potomci byli, podle názvu jejich domovského ostrova Tortola, ještě dlouho nazýváni "cocolos".

Doprava

V San Pedro de Macoris je od roku 2007 postaven nový most Puente Mauricio Baez přes řeku Higuamo, který je v současné době nejdelším mostem v celém Karibiku. Celková délka mostu je 620 metrů, z toho 390 metrů připadá na závěšenou část. Jeho šířka je necelých 25 metrů.

Most byl konstruován tak, aby odolal hurikánům s větrem o rychlosti až 240 kilometrů za hodinu. Puente Mauricio Baez je součástí dálnice do města La Romana a dále do turistických letovisek Punta Cana a Bavaro. Nejbližší letiště je v sousedním městě La Romana.

Turistické zajímavosti

San Pedro de Macoris je především průmyslové město, ale má i několik turistických atrakcí. Ty se ovšem nacházejí kousek mimo město. Jde především o rybářskou vesničku Bayahibe s malebnými plážemi a ostrůvek Isla Saona v národním parku Parque Nacional del Este.

V San Pedru samotném se u pobřežní silnice nacházejí zajímavé stavby, které svědčí o bývalé slávě města. Najdete tu i katedrálu San Pedro Apóstol s chrliči vody a vitrážními okny v klasicistickém stylu, který stojí rozhodně za vidění. Dokonce i místní požární stanice stojí za malou zastávku.

Nedávno byla v obci Cumayasa, asi 20 km jihovýchodním směrem, zpřístupněna návštěvníkům jeskyně, kde si mimo jiné mohou prohlédnou starověké jeskynní malby.

San Pedro sice nemá žádnou mezinárodní "auru", ale v rámci Dominikánské republiky jde opravdu o zajímavé místo.

Místo

Katedrála San Pedro Apóstol, San Pedro de Macoris 18° 27' 9.0504" N, 69° 18' 37.026" W
Location

Jsme na Facebooku