Jste zde

Domů

Jídlo a pití

Jídlo a pití, 2. část

Často jsou zde pokrmy připravovány ve velkých vitrínách na varných deskách, takže je opravdu z čeho vybírat.

Kdo si není jistý, co je mu tímto způsobem vlastně předkládáno, měl by se zeptat.

To, co vypadá tak chutně, může být něco jako naše dršťková (mondongo) anebo smažené drůbky (asaduras).

Dominikánská republika a její místní kuchyně rozhodně stojí za to vyzkoušet, ale její produkty zřejmě nebudou chutnat úplně každému.

Jídlo a pití, 1. část

Dominikánské mořské plody
Autor: leighklotz

Indické, španělské a mezinárodní vlivy propůjčují současné dominikánské kuchyni typickou kořenitou chuť.

Šťavnaté sladké exotické ovoce, jako je ananas nebo papája, čerstvá aromatická zelenina a koření, sluncem zalitá příroda - to je Dominikánská republika, země přírodní hojnosti.

Návštěvníci Dominikánské republiky, kteří nenajdou dost odvahy okusit místní kořeněné lahůdky a dávají i o své dovolené přednost klasické kuchyni mezinárodní, se mohou těšit na vitamíny bohaté a výživné přílohy pocházející z místních zahrad a plantáží.

Bani a zajímavosti

Bysta Máxima Gómeze
Autor: Maya83

Bani je malé a klidné městečko v jihozápadní části Dominikánské republiky, vzdálené asi 65 km od hlavního města Santo Domingo. Založeno bylo teprve v roce 1764 přistěhovalci z Kanárských ostrovů.

Dnes se vyznačuje četnými barevnými dřevěnými domky, z větší části postavené v koloniálním stylu, které místu dávají zvláštní kouzlo. Své jméno toto provinční městečko získalo podle slavného indiánského náčelníkai (kazika) jménem Baní.

Pokrmy s dary moře

Dominikánský pokrm Arroz de Tamboril

Zkuste si uvařit několik jídel s plody moře podle receptů pocházejících z Dominikánské republiky.

Arroz de Tamboril

Přísady: 250 g rýže, 150 g krabího masa nebo krevet, 150 g tresky, 50 g bylinkového másla (domácího), 50 ml pasírovaných rajčat (rajský protlak), pepř, sůl, cibule na dušení, česnek na chuť a koření dle libosti.

Pokrmy s masem

Dominikánský pokrm Chivo Guisado
Autor: manusmenu

Nabídneme vám dva recepty na skvělá masová jídla pocházející z Dominikánské republiky:

Chivo Guisado (dušené kozí maso)

Přísady:
1,5 kg mladého kozího masa s kostí, 2 bobkové listy, 3 cibule, 5 stroužků česneku, paprika, celer, 1 sklenka červeného vína, slepičí vývar (Caldo de Pollo), 1 kostička bujónu, 4 citróny nebo limetky, 3 rajčata, rum Barcelo, olej

Příprava:

Národní pokrm

"La Bandera" dušené kuře s fazolovou omáčkou

"La Bandera" je původní národní jídlo Dominikánské republiky.

Mezi všemi Dominikánci je tento pokrm velice oblíbený. A to nejen proto, že na jeho přípravu potřebujete suroviny, které jsou v Dominikánské republice levné, ale hlavně pro jeho lahodnou chuť.

Tento pokrm tvoří Pollo guisado – dušené kuřecí maso, Habichuelas – fazolová omáčka a Arroz – rýže.

Přísady na dušené kuře
1 celé kuře, 1 cibule, 1 zelená paprika, zelené olivy bez pecky, 2 kostky bujónu (kuřecího), 3 stroužky česneku, 1 lžíce oregána, 2 lžíce rajského protlaku, olej na smažení.

Stránky

Jsme na Facebooku