Jste zde

Domů » Puerto Plata sever

San Fernando de Montecristi, 1. část

San Fernando de Montecristi - okolí města

Městečko San Fernando de Montecristi (asi 20 000 obyvatel) leží na severozápadním pobřeží Dominikánské republiky, jen pár kilometrů od hranic s Haiti. Ústí zde také do moře řeka Río Yaque. Protože zde nepanuje téměř žádný cestovní ruch, je přístavní město oázou klidu a míru s typickým místním životem.

Zajímavý je geometrický půdorys města a široké ulice s nádhernými starými domy z doby kolonizace, které jsou z větší části zrestaurovány. Město se rozkládá v dlouhé zátoce, která je krytá díky zlomům na mořském dně. Jeho znakem je kopec El Morro.

Severní pobřeží Dominikánské republiky, které je omýváno Atlantickým oceánem se dělí na provincie Monte Cristi, Puerto Plata, Espaillat, Maria Trinidad Sanchez a Samaná. Všechny mají veliký turistický potenciál, příroda zde vytvořila ideální podmínky pro všechny druhy vodních sportů. Monte Christi je provincie, kde se v suchém prostředí dobře daří divokému oregánu a dřevinám. Z těch místní obyvatelé vyrábějí dřevěné uhlí, které se používá na vaření.

San Fernando je hlavním městem provincie Monte Christi, kde byly záměrně vystavěny široké ulice. Největšího rozkvětu dosáhl v minulém století poté, co se zde začaly produkovat vysoce jakostní banány na export. Dnes se obyvatelé živí především produkcí zemědělství, rybolovem a těžbou mořské soli.

Kryštof Kolumbus oblast nazval Monte Cristi na počest Krista, pro krásu a majestátnost tohoto údolí. Město bylo založeno v roce 1506 španělským guvernérem Nicolas de Ovando a v druhé polovině 16. století se z něj stal velmi bohatý přístav.

Stalo se ale bohužel také centrem pašování a nedovoleného obchodování s piráty, a tak se španělský král Philip III. rozhodl skoncovat s touto skutečností. Byl popraven guvernér kolonie, Antonio Osorio a město bylo zničeno a opuštěno obyvateli. Ti se usadili jižním směrem a postavili město Monte Plata, v blízkosti města Santo Domingo.

V roce 1697 se zde usadil Juan Bolaños a dalších 63 přistěhovaleckých rodin z Kanárských ostrovů. V roce 1842 zemětřesení zničilo celé město, a tak věšina dnešních domů pochází až z druhé poloviny 19. století. Město se poté opět stalo prosperujícím obchodním centrem, až do počátku 20. století.

Kostel Iglesia San Fernando de Montecristi
Geografie: 

Jsme na Facebooku