Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Salcedo

Salcedo - muzeum sester Mirabal

Salcedo je od roku 1952 hlavním městem provincie Hermanas Mirabal, která se také až do roku 2007 jmenovala Salcedo. Nachází se v údolí Cibao, jižně od kordilérského pohoří Septentrional (Severní hory). Žije zde asi kolem 40 tisíc obyvatel, včetně obyvatel v městské části Jamao Afuera. Od hlavního města Santo Domingo je vzdálené asi 150 km.

Ještě v roce 1891 se město nazývalo Juana Núñez. Potom byl název obce změněn na počest bojovníka za nezávislost proti haitské armádě, Francisca Antonia Salceda. V 19. století bylo město součástí provincie La Vega v Dominikánské republice.

Salcedo je také rodištěm tří hrdinek, sester Mirabal, které bojovaly proti diktatuře a plánovaly svržení dominikánského diktátora Rafaela Trujila, a které za to také byli zavražděny. Ve městě bylo postaveno na jejich počest muzeum nazývané Ojo de Agua (Vodní oko), o které se starala zbývající sestra Bélgica (Dedé) Mirabal.

Protože v Salcedu je půda velmi úrodná, zemědělství tu hraje stále významnou ekonomickou roli. Zemědělskými produkty jsou především banány, káva, yucca a sladké brambory. Pěstují tu i jiné potraviny, jako jsou citrusové plody, kakao, kukuřice a kokosové ořechy.

Salcedo - hrobka sester Mirabal
Geografie: 

Jsme na Facebooku