Jste zde

Domů » Puerto Plata sever

Provincie Samaná

Santa Barbara de Samaná

Provincie Samaná se nachází v severovýchodní části Dominikánské republiky a leží na stejnojmenném poloostrově. Hlavním městem je také stejnojmenné město, celým názvem Santa Barbara de Samaná, které obývá asi 40 tisíc obyvatel. V tomto městě toho moc zajímavého nenajdete, ale začíná se tady stavět mnoho ambiciózních projektů, aby se zvýšila turistická atraktivita místa.

Na severní straně poloostrova se rozprostírají asi ty nejkrásnější pláže v celém Karibiku. Jsou si navzájem velmi podobné a naleznete tady hustou tropickou vegetaci a kokosové palmy, jejichž porosty dosahují až k samotnému moři, na rozdíl od pláží jižního Pacifiku.

Druhým největším městem je Las Terrenas s plážemi a mnoha hotely, kde žije asi 13 tisíc obyvatel. Celkově se však dá říci, že tu nepanuje až zas tak velký ruch jako v jiných turistických střediscích, např. v Punta Cana nebo v Puerto Plata. Blízko odtud, v El Portillo, je malé letiště, odkud se můžete dostat městskými taxíky za zhruba 50 minut do hlavního města Santo Dominga.

V listopadu 2006 tady bylo otevřeno nové mezinárodní letiště El Catey, kam létají v poslední době i letecké společnosti přímo z Evropy. Pobřežní silnice je v současné době ve výstavbě a bude v budoucnu spojovat El Catey s Las Terrenas a zkrátí dobu jízdy na pouhých 25 minut.
Výhled ze silnice u zátoky Samaná, která pak vede napříč celým poloostrovem a také přes horský hřeben, je prostě nádherný.

V zálivu Samaná lze pozorovat od prosince do března i pohyb velryb keporkaků, které se sem připlouvají pářit. Záliv je 14 km široký, nachází se mezi městy Santa Barbara a Sabana de la Mar, přejezd trajektem trvá asi 1 hodinu a trajekty vyplouvají 2x denně. Na trajekt si s sebou můžete dokonce vzít i malé motocykly.

Také tady můžete v rámci organizovaných výletů lodí sledovat velryby. Záliv Samaná má ovšem jednu malou nevýhodu, leží totiž poměrně daleko od jakékoliv většího města. Ale až neobvykle těsně přiléhající tropická vegetace má také své kouzlo. Také zde prší mnohem silněji a častěji než ve všech ostatních oblastech Dominikánské republiky.

Las Terrenas
Geografie: 

Místo

Záliv Samaná 19° 11' 48.3252" N, 69° 20' 9.4416" W
Location

Jsme na Facebooku