Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Návštěva San Francisca de Macoris

Město San Francisco de Macoris - kostel

San Francisco de Macoris, třetí největší město v Dominikánské republice, se nachází asi 200 km severně od města Santo Domingo a 140 km jihovýchodně od města Puerto Plata, na severovýchodě ostrova.

Toto hlavní město provincie Duarte bylo založeno v roce 1778 a historicky bylo jedno z nejvíce politicky aktivních měst v zemi. Svůj název získalo podle svatého Františka (španělsky Francisco), patrona františkánského řádu.

První obyvatelé obce byli obchodníci a zemědělci, nárůst počtu obyvatel následoval zejména díky sociálně a politicky pronásledovaným uprchlíkům.

Po založení roce 1778 se stalo San Francisco místem politických průkopníků, například v roce 1844 v boji za nezávislost, roku 1861 při vztyčení španělské vlajky nebo roku 1959 na konci éry Rafaela Trujilla.

Dnes si můžete v San Franciscu narazit na mnoho zámožných lidí, z nichž si mnozí své peníze vydělali ve Spojených státech amerických.

Město je také známé díky tomu, že se zde roku 1913 narodila autorka Hilma Contreras, která jako první žena získala v roce 2002 cenu "National Literature Award". Juan Emilio Bosch byl první prezident Dominikánské republiky po éře diktátora Trujilla, a narodil se také v San Francisco de Macoris.

22. ledna 1909 se zde narodil i diplomat Porfirio Rubirosa, který měl pověst playboye. A to nejen proto, že se oženil se 2 z nejbohatších žen na světě (ženatý byl ale vícekrát), ale také svým životním stylem a tím, že se neustále obklopoval atraktivními ženami.

V San Franciscu stojí určitě za vidění katedrála Santa Ana, budova radnice nebo Parque Central. Každoročně se dne 26. července slaví ve městě "Bailes de Palo", oslavy na počest svaté Anny.

Zajímavé jsou i nedaleké plantáže kávy a kakaa. Tady si můžete udělat představu o tom, přes kolik rukou musí projít kávová zrna už v období jejich pěstování, než se z nich stane výborný horký nápoj v místním automatu na kávu.

Místo

San Francisco de Macoris 19° 17' 32.8596" N, 70° 15' 15.9084" W
Location

Jsme na Facebooku