Jste zde

Domů » Puerto Plata sever

Město Samaná

Dominikánská republika a město Samaná
Autor: elementality

Samaná je město a administrativní sídlo ve stejnojmenné provincii, ve východní části Dominikánské republiky. Celý název města je Santa Barbara de Samaná a má asi 40 tisíc obyvatel.

Město bylo založeno roku 1756 a v roce 1946 jej zcela zničil požár, neboť při jeho výstavbě bylo použito z velké části dřevo.

Dnes se hlavní život města odehrává především v části Malecón, na pobřežní promenádě s přístavem. Tady se také nacházejí všechny veřejné budovy a ty největší hotely. Z přístavu jsou organizovány plavby lodí na nedaleký ostrov Cayo Levantado, při kterých můžete pozorovat i velryby.

Mnoho výletníků navštěvuje město zejména během období páření velryb keporkaků v měsících leden až březen, odkud podnikají výpravy do zátoky Samaná.

Hlavním zdrojem obživy místních obyvatel je turismus, město připomíná jeden veliký hotelový komplex. I přes to je toto místo mnohem klidnější než například vyhlášená letoviska Punta Cana nebo Puerto Plata.

V těsné blízkosti města se nachází malé letiště, kde mohou přistávat letecká taxi. Hlavní město Santo Domingo je odtud vzdáleno 50 minut letadlem. V roce 2006 bylo otevřeno nové mezinárodní letiště, El Catey (IATA-Code: AZS), které přijímá také letadla cestovních kanceláří.

Cesta autem trvá do hlavního města po relativně dobré silnici tři a půl až pět hodin. Při jízdě autem ale určitě budete okouzleni pohledem na celý poloostrov, protože silnice jej křižuje po horském hřebenu. Nádherný výhled je i na celou zátoku.

Hlavní město provincie Santa Barbara de Samaná nenabízí žádné historické zajímavosti, za to zde najdete na mírné vyvýšenině čínskou restauraci s vynikající kuchyní, kde se můžete velmi dobře a levně najíst a navíc se pokocháte nádherným výhledem na okolí.

Mezi městy Samaná a Sabana de la Mar, ležícími na protilehlých koncích zátoky, je v provozu trajekt. Lodě vyplouvají z obou měst vždy v 8 hodin ráno a ve 3 hodiny odpoledne, cesta trvá přibližně 30 minut. Jedná se však pouze o přepravu osob, na palubu je ale možné vzít malé dvoustopé vozidlo.

Další možností, která se nabízí, je pronájem člunů, pokud se chcete dostat blíže k velrybám. V zátoce můžete od prosince do března pozorovat velryby, které sem připlouvají, aby se zde pářily. Zátoku, která měří asi 14 km, je možné zdolat přibližně za jednu hodinu.

Samaná je vskutku okouzlující, ale má také svá stinná místa. Leží třeba poměrně daleko od ostatních větších měst. A nezvykle hustá tropická vegetace je tady sice nádherná, ale i za tu platí místní obyvatelé daň v podobě dešťových srážek, které zde jsou mnohem častější než v jiných oblastech.

Na severní straně poloostrova Samaná se nacházejí jedny z nejkrásnějších pláží Karibské oblasti. Svým hustým tropickým porostem, kokosovými palmami sahajícím až k mořským břehům, připomínají pláže Jižního Pacifiku. Dalším větším městem v této oblasti je Las Terrenas, které má asi 13 tisíc obyvatel a je vystavěno přímo na pláži.

Poloostrov Samaná s částí pobřeží
Autor: Tomcio77
Poloostrov Samaná s pláží
Autor: Tomcio77
Geografie: 

Místo

Malecón de Samaná 19° 12' 9.792" N, 69° 20' 5.7516" W
Location

Jsme na Facebooku