Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Jarabacoa a Pico Duarte

Jarabacoa je město v Dominikánské republice v provincii La Vega, asi 30 kilometrů jihovýchodně od od hlavního města provincie Concepción de la Vega. Leží v nadmořské výšce 600 metrů, a díky tomu se sem nastěhovalo mnoho Dominikánců, protože zdejší klima je výrazně příjemnější než v jiných oblastech země.

Město je díky své poloze a celkovému obrazu místní krajiny občas nazýváno také "Švýcarskem Dominikánské republiky".

V okolí je mnoho zajímavých míst, která určitě stojí za návštěvu. Oblíbeným cílem jsou například vodopády Saltos de Jimenoa und Saltos de Baiguate, které se nacházejí nedaleko města. Příjemná je projížďka kolem nejkrásnějších míst na řece, podél které jsou krásné restaurace a diskotéky s výhledem na úžasné panorama. V řece se dá také bezpečně koupat a plavat.

Pro ty, kteří milují náročnější sporty se nabízí možnost sjet řeku na raftu nebo na kánoi a zažít tak nevšední dobrodružství a zábavu. Je zde také ranč, který nabízí ubytování a vyjížďky na koních.

Město je ideálním místem pro dvou až třídenní výlety do pohoří Cordillera Centrale, jehož nejvyšší vrchol Pico Duarte v národním parku Parque Nacional José Armando Bermúdez měří 3.098 metrů a je zároveň nejvyšším vrcholem Karibiku.

Prvním člověkem, který horu pokořil, byl podle dostupných materiálů v roce 1851 britský konzul Sir Robert H. Schomburgk, který horu pojmenoval "Monte Tina". Švédský botanik Erik Leonard Ekman pojmenoval dvojitý vrcholek roku 1913 "Pelona Grande a Pelona Chica".

Během diktatury prezidenta Trujilla musela být hora, stejně jako i hlavní město Santo Domingo, megalomansky přejmenována. A tak hora dostala jméno Pico Trujillo. Teprve po smrti diktátora byla nazvána Pico Duarte. Na jejím vrcholu je umístěna busta otce vlasti (Padre de Patria) Juana Pabla Duarteho (1813 - 1876).

Výstupy na Pico Duarte jsou možné pouze s povolením Národního parku a s doprovodem oficiálního průvodce, kterých je k dispozici hodně. Vstup do parku s výstupem na vrchol Pico Duarte se nachází v místě La Cienaga, asi 30 km od Jarabacoi.

O výšce Pico Duarte proběhlo již mnoho debat, přesná výška hory nebyla dlouho jasná. Až do poloviny 90. let minulého století byla uváděna výška 3.175 metrů, podle Sira Schomburgka. Nicméně v roce 2003 byla přeměřena geografy a podle technologie GPS byla výška 3.098 metrů.

Ovšem v lednu roku 2005 naměřila skupina turistů se svým GPS zařízením výšku 3.087 metrů, ale i přes výše uvedené měření ukazují SRTM data , že profesionální měření je pravděpodobně přesnější. Tak je Pico Duarte jen o čtyři metry vyšší než jeho sousední vrchol, La Pelona.

Místo

Pico Duarte 19° 1' 59.0016" N, 71° 0' 19.0008" W
Location

Jsme na Facebooku