Jste zde

Domů » Puerto Plata sever

Historie a současnost Puerto Plata

Puerto Plata s pevností Fortaleza San Felipe

Mezi mořem a pohořím, asi 235 km od hlavního města Santo Domingo, na vás čeká "nevěsta Atlantiku" - město Puerto Plata. Kryštof Kolumbus doplul k jeho břehům 11.ledna 1493 a protože byl okouzlen lesknoucí se mořskou hladinou, nazval toto místo "Stříbrný přístav".

Z nádherného okolí, které příroda musela stvořit, když měla velmi dobrou náladu, vystupuje majestátně hora Isabel de Torres a vypíná se do výšky 800 metrů. Na úpatí této hory založil Bartoloměj Kolumbus roku 1496 město.

Na západě je to voda Atlantického oceánu, jejíž šplouchající vlny omývají zlatý písek na kouzelných plážích. Na západě se také rozkládá poloostrov, na kterém stojí opevnění Fortaleza, které nechal roku 1540 vybudovat San Felipe a na východě Long Beach, krásná dlouhá pláž se zlatým pískem.

Město hraje důležitou úlohu v historii Dominikánské republiky. Narodili se zde významní umělci, například Emilio Prud´Homme,básník a autor dominikánské národní hymny, nebo současný skladatel Rafael Solano, a mnozí jiní. Deník El Porvenir, který byl vydáván v Puerto Platě kolem roku 1873, je považován za průkopníka dnešních národních novin.

Na místní pláž připlouvají každý týden zámořské lodě, které přivážejí pasažéry, přijíždějící za rekreací a odpočinkem. Další mezinárodní spojení poskytuje letiště v Luperonu, odkud se létá do celého světa. Spojení mezi městy Luperon a Puerto Plata je pravidelné a navazuje na mezistátní spoje.

Region produkuje a exportuje kávu, kakao a tabák. Patří rovněž mezi deset provincií s největším chovem dobytka v Dominikánské republice. Obchoduje se zde také s alkoholem, mléčnými produkty, potravinami a kůží. Část obyvatel se živí rybolovem. Cukrová řepa, kterou přivezl, a nechal vysadit, roku 1493 Kryštof Kolumbus se rozšířila a až do roku 1990 byla nejdůležitějším zemědělským produktem.

Dnes je hlavním zdrojem obživy turistický ruch. Turistická zóna se rozkládá přibližně na ploše 300 000 m2, a "třešničkou na dortu" jsou kilometrové pláže se zlatě zbarveným pískem od Cofresi až po letovisko Sosua.

Dobrým tipem na výlet je zábavní park a delfinárium Ocean World, kde si přijdou na své nejen děti, ale i dospělí. Jedinečným zážitkem pro každého určitě bude, když si bude moci zaplavat s delfínem. Zvířatům se zde daří dobře, což je patrné na první pohled. Pokud se dostanete do Puerto Plata, tak si tento jedinečný zážitek určitě nenechte ujít.

V již zmíněné pevnosti Fortaleza San Felipe se dnes nachází muzeum, které jistě také stojí za návštěvu. Rozhodně se vyplatí udělat si malou zastávku na trhu Mercado Publico. Zajímavá je i návštěva Bernsteinova muzea, které najdete na ulici Avenida Duarte. Kromě jiného jsou zde k dispozici podrobné informace o zpracování a tvorbě skladatele Leonarda Bernsteina.

Geografie: 

Místo

Puerto Plata 19° 47' 37.7736" N, 70° 41' 27.9096" W
Location

Jsme na Facebooku