Jste zde

Domů » Puerto Plata sever

Dovolená v Cabarete, 1. část

Dominikánská republika - Cabarete
Autor: dandeluca

Cabarete je malé městečko na severním pobřeží Dominikánské republiky, které patří do území provincie Puerto Plata. Leží asi 40 kilometrů východně od stejnojmenného města Puerto Plata a je známé jako karibské centrum vodních sportů.

Cabarete se nachází asi 25 km východně od mezinárodního letiště, přímo na silnici Autopista 5, která vede podél pobřeží z Puerto Plata do Río San Juanu. Kousek od něj se nacházejí dvě laguny (Laguna de Cabarete a Laguna de Goleta), které jsou chráněnou krajinnou oblastí, a turistům tak nepřístupné.

Ještě v 80. letech minulého století místo vůbec neexistovalo. Poprvé toto místo objevili milovníci surfingu, podél pláže se začalo scházet více a více surfařů a časem zde byly otevřeny windsurfingové školy, restaurace, hotely a později i obchody a banky. Od konce 90. let zde působí také kitesurfingové školy.

Dnes je letovisko považováno za nejlepší místo pro windsurfing, kitesurfing nebo wakeboarding a surfování v celém Karibiku. Pravidelně se zde pořádají závody světových pohárů, například v kitesurfingu (Copa Mundial Kitesurf). Jednou za rok se zde koná závod "Master of the ocean", kdy v několikadenní soutěži závodí surfaři, kitesurfaři i windsurfaři.

Nejlepší podmínky pro windsurfing jsou u hlavní pláže, která se nachází u centra města. Kitesurfing se provozuje hlavně na pláži Kitebeach, která se nachází asi jeden kilometr východně. Ke kitesurfingu je vhodné také ústí řeky Río Yásica. Tomuto místu se říká La Boca a nachází se na východním okraji letoviska. Díky náročným povětrnostním podmínkám je La Boca vhodná především pro zkušené sportovce.

Surfaři se vydávají hlavně na pláž Playa Encuentro, která se nachází pět kilometrů směrem na východ. Zde najdete i tři surfingové školy.
Pro wakeboarding je také vhodná La Boca. Toto místo je pěkně čisté a nerostou zde žádné rušivé keře a stromy. Nachází se zhruba jeden metr pod úrovní pobřeží, takže je zdejší hladina i při větrném počasí hladká jako zrcadlo.

Geografie: 

Jsme na Facebooku