Jste zde

Domů » Příroda

Dominikánská republika a příroda

Vrcholek hory Pico Duarte

Dominikánská republika je přesně to pravé pro milovníky přírody a vyznavače outdoorových aktivit, kteří zde mohou zažít téměř nezapomenutelnou dovolenou. Snad žádný jiný ostrov v Karibiku nedisponuje tak rozmanitým světem rostlin a zvířat jako Dominikánská republika. V tomto malém karibském státě se nachází více jak 8000 druhů rostlin, které najdete na pobřeží, v horách a na mnoha malých okolních ostrůvcích.

Až na východ země je republika velmi hornatá. Nejvyšší horou je Pico Duarte, která se tyčí v centrální západní části až do výše 3 098 metrů. Nachází se v národním parku José Armando Bermúdez a je možné se na ni vydat se zkušeným průvodce. 30 dalších národních parků a přírodních rezervací vykazuje velmi rozdílnou faunu.

Velmi cenným parkem je Parque Nacional del Este, který se nachází na jihovýchodním pobřeží a do kterého patří také ostrov Saona. Příroda je zde divoká. Skoro 42 000 hektarů velký park pokrývají mangrovníkové a palmové lesy. Vedle kolibříků a motýlů obývá tuto oblast i mnoho savců a plazů. Na pobřeží je možné pozorovat delfíny.

Podobně divokou krajinu je možné najít i v národním parku Los Haitises. Zde se rozkládají deštné pralesy a mangrovníkové močály. Národní park leží jižně od zátoky Samaná a je možné se sem dostat pouze na loďce. Tato skutečnost přispívá k tomu, že z výletu se může stát "dobrodužná výprava". Zajímavostí jsou vápencové ostrůvky, které jsou pokryté bujnými zelenými rostlinami. Na mnohých z těchto ostrovů se nacházejí jeskyně, které jsou zdobeny malbami Taínů.

Západ Dominikánské republiky překvapí milovníky této karibské země dalším přírodním skvostem. V blízkosti hranice s Haiti se rozkládá největší slané jezero Karibiku, Lago Enriquillo. Kdo se na své dovolené po této zemi vydá na její jihozápad, ten by si měl naplánovat výlet na ostrov Isla Cabritos, který leží na západě jezera. Zde je možné pozorovat krokodýly, leguány anebo plameňáky.

Místní příroda je velmi cenná i mimo národní parky. Při výletech do vnitrozemí můžete pozorovat mírně zaoblené kopce a bujnou zelenou vegetaci. Krajině dominuje pěstování cukrové třtiny, na mnohých místech jsou k vidění tabáková pole a kakaové plantáže. K přírodnímu bohatství patří karibské pinie, asi 300 druhů orchidejí a nespočet malých vodopádů, které lákají k osvěžující koupeli. Na pobřeží pak najdete jemné písečné pláže se stíny poskytujícími palmami. To jsou fakta, která lákají ke skutečně odpočinkové dovolené.

zátoce Samaná se návštěvníkům naskýtá nevšední podívaná – je zde možné pozorovat keporkaky. Tyto šedé kolosy od ledna do března připlouvají z chladných vod Severního ledového oceánu do teplých vod u pobřeží za účelem páření a vyvedení mláďat. Je zde mnoho společností, které za touto podívanou pořádají pro turisty výlety na lodích.

Z lodi se pak naskýtá možnost pozorovat velryby v jejich přirozeném prostředí. Přitom je myšleno i na ochranu těchto mořských savců, výlety na lodích spojené s pozorováním velryb jsou pod kontrolou, která má za úkol hlídat, aby lodě nepřiplouvaly příliš blízko a velryby tak nebyly rušeny.

Jezero Lago Enriquillo
Keporkak
Autor: bruce

Místo

Ostrov Saona 18° 9' 10.8036" N, 68° 40' 44.922" W
Location

Jsme na Facebooku