Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Dominikánská republika jako sportovní ráj

Návštěvníci milující pohyb a vodní sporty se mohou na pobřeží Dominikánské republiky, které je dlouhé 1600 km, dostatečně vydovádět. Na celém území se najdou možnosti k surfování, potápění nebo šnorchlování. Dominikánská republika nabízí výborné podmínky i pro jachting anebo rybaření. Naopak pohoří Centrální Kordillery uspokojí všechny vyznavače horských sportů. Divoké řeky jsou ideální pro rafting nebo canyoning.

Ambicióznější horští sportovci najdou pro svůj koníček ideální terén na vrcholku Pico Duarte (3 098 m). Bujná vegetace a klidná krajina vnitrozemí jsou ideální pro dlouhé vyjížďky na koních nebo pěší výlety. Ostrov doporučujeme navštívit i vyznavačům golfu, kteří zde najdou 23 dobře vybavených golfových hřišť, na kterých se budou dobře cítit i zkušení hráči.

Jedním z nejoblíbenějších území pro potápění v Dominikánské republice je zátoka Bayahibe. V blízkosti se nachází přírodní park Parque Nacionál del Este a na potápěče zde čekají korálové útesy, které se dají v těchto mělkých vodách krásně prozkoumat. Při potápění v této zátoce poznáte více jak stovku tropických druhů ryb. Mezi nimi se nacházejí murény, svítící ryby, pyskouni, mořští okouni atd.

Vedle těchto malých ryb můžete v těchto vodách vidět také delfíny, želvy a manty obrovské. Zátokou se prohánějí také žraloci (máčky) nebo hejna barakud. Na potápěče zde také čekají vraky antických lodí z koloniální doby. Jsou zde i jeskyně s podzemními jezery, které je také možné využít pro potápění. U rybářské vesnice Cabo Blanco, v blízkosti ostrova Isla Saona, čeká na potápěče ještě jedna speciální atrakce. Na mořském dně zde leží celkem 17 kanónů lodi galeona z 18. století.
V zemi se nacházejí celkem tři dekompresní komory. Dvě z nich jsou v hlavním městě Santo Domingo, další je k dispozici v turistické destinaci Punta Cana / Playa Bávaro.

Co se surfování týče, může se Dominikánská republika přizpůsobit potřebám podle právě probíhající roční doby. Návštěvníci, kteří upřednostňují klidnější vodu by si měli pro svou dovolenou vybrat měsíce červen až srpen. Od ledna do března jsou tu totiž často velké vlny. Mekka všech surfařů se nachází na severním pobřeží, v letovisku Cabarete. Leží 40 km severně od Puerto Plata a návštěvníci zde naleznou více jak deset surfařských škol.

Zátoka Cabarete je chráněná skalami a surfaři tu tak mají dobré podmínky. Na své si zde ale přijdou také kitesurfaři nebo wakeboardeři. Každoročně se tu konají mezinárodní soutěže s různými disciplínami.
Vyhledávaným surfařským místem je vedle Cabarete také Punta Cana. Proudění je zde ale tak silné, že je doporučována jen zkušeným surfařům.

Také fanoušci ostatních vodních sportů nebudou na dovolené v Dominikáně o nic ošizeni. Sezóna pro mořské rybaření začíná v lednu a končí v červnu. Oblíbené rajóny se nacházejí u Punta Cany a Boca de Yuma. U Punta Cany jsou nabízeny také výlety na plachetnicích a katamaránech. Mnohé hotely půjčují kajaky nebo nabízejí parasailing. V marináriu se návštěvníkům nabízí možnost potápět se s rejnoky nebo žraloky, v delfináriu zase plavání s delfíny.

Místo

Punta Cana 18° 31' 20.064" N, 68° 21' 49.9608" W
Location

Jsme na Facebooku