Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Dajabón

Dominikána - jedna z ulic města Dajabón
Autor: solar24

Dajabón je hlavním městem stejnojmenné provincie, která se rozkládá na severu Dominikánské republiky. Leží u hranic s Haiti, v těsném sousedství s městem Ouanaminthe. Je to město obchodu s přibližně 20 tisíci obyvateli, severně od pohoří Centrální Kordillery.

Město bylo původně založeno v letech 1771 - 1776, ale bylo brzy poté opuštěno během války za nezávislost. Po jejím skončení se tu opět usadili lidé v roce 1865.
Nachází se na řece Dajabón, známé také jako Řeka masakru, kdy bylo odhadem 20 - 30 000 Haiťanů zmaskrováno na přání diktátora Trujilla v roce 1937.

Řeka je dost mělká na to, aby jí mohli lidé přebrodit pěšky. Most přes řeku spojuje Dajabón s větším haitským městem Ouanaminthe. Každé pondělí a pátek mají Haiťané povoleno přes most překročit hranice a prodávat své zboží, které se skládá z věcí, co jim věnovaly různé organizace. Většinou je to použité oblečení, boty a domácí potřeby. Zboží sem dováží na kárkách nebo nosí na hlavách. V tyto dny, na ploše 20 domovních bloků, se město stává přeplněným obchodním místem. Kromě Haiťanů chodí na trh prodávat potraviny i Dominikánci (především zeleninu vypěstovanou ve své části země).

Geografie: 

Místo

Dajabón 19° 32' 54.8916" N, 71° 42' 39.2436" W
Location

Jsme na Facebooku