Jste zde

Domů » Puerto Plata sever

Cabarete a vodní sporty

Windsurfista u pobřeží dominikánského městečka Cabarete

Cabarete je malé městečko na severním pobřeží Dominikánské republiky. Patří k provincii Puerto Plata a nachází se asi 40 km východně od stejnojmenného města Puerto Plata a 25 km od mezinárodního letiště.
Najdete ho přímo u dálnice "Autopista 5", vedoucí souběžně s pobřežní hlavní silnicí z Puerto Plata na Rio San Juan, silnice v centru letoviska má vzhled ouška jehly. Jen "pár metrů" odtud se rozprostírají dvě laguny, Laguna de Cabarete a Laguna de Goleta, které byly vyhlášeny přírodními rezervacemi, a proto nejsou turistům volně přístupné.

Letovisko je v posledních letech proslulé zejména jako karibské centrum vodních sportů, až do osmdesátých let 20. století zde žádné turistické středisko neexistovalo. Pak bylo "objeveno" pro vodní sporty. Během času tady na úzkém pásu podél pláže vznikalo stále více a více windsurfingových škol a restaurací, a později i další obchody, banky, a od konce devadesátých let též školy kitesurfové.

Středisko je považováno za nejlepší místo pro windsurfaře, kitesurfaře, wakeboardery a surfaře snad v celém Karibiku. Jelikož je tu světová špičková třída všech 4 zmíněných sportů, využívají toto místo také četné profesionální filmové týmy.

Pravidelně se tu konají závody Světového poháru, například mistrovství světa v kitesurfingu (Copa Mundial Kitesurf). Jednou za rok se tu koná soutěž o mistra oceánu - Master of the Ocean, několikadenní klání ve sportovním windsurfingu, kitesurfingu a surfování.
Od července 2006 tady pořádají též soutěž Cabarete Classic ve windsurfingových kategoriích "slalom" a "freestyle".

Windsurfaře zde potkáte na hlavní pláži, která se nachází přímo u středu městečka. Existuje tu několik surfařských škol, které vedou hlavně Němci a Fancouzi.
Kitesurfaři mají zase svou základnu asi 1 km západně na kitařské pláži. Také tady je k dispozici řada kitesurfingových škol.

Ústí řeky Río Yasica s názvem "La Boca" (na východním konci letoviska) se znamenitě hodí na kitesurfing a to z důvodů mělké vody a větru vanoucímu od moře. Toto místo se ale výslovně doporučuje pouze zkušeným sportovcům, poněvadž přetrvávající podmínky vyžadují tu nejvyšší technickou úroveň zdatnosti.

Surfaře potkáte především na pláži Playa Encuentro, asi 5 km západně od střediska. Jsou zde tři školy, kde se můžete naučit surfovat.
Wakeboardery lze nalézt také u ústí řeky Río Yasica, na místě zvaném "La Boca". Místo je čisté a není tady žádná nepříjemná flóra ani fauna. Je ideální pro wakeboarding, protože je zde asi jen metr hluboko a povětrnostní podmínky jsou přímo špičkové.

Geografie: 

Místo

La Boca, Cabarete 19° 42' 43.6932" N, 70° 22' 11.3952" W
Location

Jsme na Facebooku