Jste zde

Domů » Puerto Plata sever

Zajímavosti Puerto Plata

Puerto Plata s pevností San Felipe

Puerto Plata (v překladu Stříbrný přístav), je město a administrativní centrum stejnojmenné provincie na severu Dominikánské republiky. Jeho celý oficiální název zní San Felipe de Puerto Plata. Město má asi 130 000 obyvatel a je jedním z nejvýznamnějších přístavních měst v Dominikánské republice.

Oblast kolem města je celá pokrytá hustou vegetací a je kopcovitá. Na východě se pěstuje cukrová třtina pro místní továrnu na výrobu rumu.

Kromě přístavu je město známé taktéž svými zajímavými, východně odtud ležícími, turistickými letovisky Playa Dorada a Costa Dorada. Město samotné nabízí k ubytování více jak 10 000 hotelových lůžek.

V Puerto Platě najdete i jedinou lanovku v Karibiku, nazývanou Teleférico, která vede nahoru až na Pico Isabel de Torres, na 793 m vysokou horu nad městem. Dolní stanice se nachází v jihozápadní části centra města, nedaleko silnice směrem na Santiago de Caballeros. U horní stanice lanovky můžete navštívit botanickou zahradu s malou replikou sochy Krista Spasitele v Rio de Janeiru.

Těsně před přístavem uvidíte malou pevnost postavenou již v 16. století, Fortaleza San Felipe, která byla používána až do doby Trujillovy diktatury jako vězení, a nyní slouží jako muzeum. K němu náleží i muzeum jantaru.

V centru města je k vidění Parque Central s kostelem a s dřevěnou pagodou. Na východ od centra je u silnice na letiště rodinná továrna Brugal na rum, ve které se vyrábí jeden ze tří hlavních druhů rumu v zemi.

Mimo lanovky a muzea zde nenajdete žádná další zajímavá místa. Celkový obraz města se vám může jevit jako velmi neudržovaný a špinavý, i když tu dnes usilovně pracují na jeho zlepšení. Ve městě jsou jen malé obchody, které jsou navrženy tak, aby vyhovovaly především potřebám místních obyvatel.

Letiště se nachází asi 15 km východně od města směrem na letoviska Sosúa - Cabarete, u městečka La Unión.

Puerto Plata je jinak propojeno se všemi důležitými městy v Dominikánské republice pomocí autobusové společnosti Caribe – Tours, jehož základna se nalézá jižně od centra.

Ve městě samém a v jeho okolí se provozuje rozsáhlá síť cenově výhodných minibusů (guaguas). Jejich "autobusové nádraží“ se nachází v blízkosti regionálního autobusového nádraží.

Směrem na severozápad leží osada La Isabela, kterou nechal postavit Kryštof Kolumbus na přelomu let 1493 a 1494 jako první trvale obývané osídlení v "Novém světě". Pár kilometrů na východ leží známá surfařská města Sosúa a Cabarete.

Geografie: 

Místo

Fortaleza San Felipe, Puerto Plata 19° 48' 14.3496" N, 70° 41' 42.9324" W
Location

Jsme na Facebooku