Jste zde

Domů » Puerto Plata sever

Sosúa - historie

Dominikánská republika - Sosúa

Sosúa je nejmladším městem Dominikánské republiky, bylo založeno roku 1938 židovskými přistěhovalci. Na konferenci ve francouzském městě Évian vzniklo ujednání mezi USA a Dominikánskou republikou, že Židé, kteří byli již v té době po celé Evropě pronásledováni, měli cestu na ostrov otevřenou a bylo jim zde poskytnuto přístřeší.

Dominikánský prezident Rafael Trujillo se nabídl přijmout až 100 tisíc židovských uprchlíků, dalších asi 800 německých a rakouských uprchlíků obdrželo víza v letech 1940 - 1945 a usadilo se v dnešním místě Sosúa.

Jednou z podmínek pro přijetí uprchlíků ale bylo, že oblast bude obhospodařována. Mezi uprchlíky ale byli většinou lékaři, inženýři, právníci nebo umělci, kteří se zemědělstvím neměli žádné zkušenosti. Někteří z imigrantů naštěstí měli znalosti ve zpracování masa a mléka, a tím tak dali základ pro ještě dnes fungující karibský potravinářský průmysl s názvem Productos de Sosua.

Po válce jich většina odešla do USA, menší část zde zůstala a potomci původních osadníků tu žijí ještě dnes. Některé ulice dokonce nesou názvy po německých Židech, např. ulice "Calle Dr. Rosen" a na jejich památku byla vybudována židovská synagoga a muzeum.

Město se stalo středem turistického zájmu až v polovině 80. let minulého století. Vzhledem k okolnostem a velice krátké historii města je ale zřejmé, že se zde nenachází téměř žádné pamětihodnosti, které byste si neměli nechat ujít.

Sosúa - synagoga
Sosúa - Židovské muzeum
Geografie: 

Jsme na Facebooku