Jste zde

Domů » Puerto Plata sever

Návštěva Ria San Juanu

Dominikánská pláž u města Rio San Juan

Rio San Juan je městečko na severním pobřeží Dominikánské republiky, v provincii María Trinidad Sánchez. Rozkládá se přímo u pobřežní komunikace vedoucí z letoviska Puerto Plata do místa Nagua.

K místním turistickým zajímavostem patří laguna Gri-Gri a v blízkosti ležící pláže Playa Grande a Playa Caletón východním smětem, a Bahía Esmeralda a Playa Ermita západním směrem.

Na pobřeží Costa de Ambar ležící pláž Playa Grande je jednou z nejkrásnějších pláží v Dominikánské republice, a zároveň nejdelší na severním pobřeží. Několik kilometrů dlouhá pláž se zlatým pískem je lemovaná kokosovými palmami, a určitě nebudete mít žádný problém najít nějaké to klidné místečko.

Dříve byla pláž o víkendech oblíbeným cílem Dominikánců, dnes je zde vybudováno mnoho velkých hotelových komplexů. Přesto se tady ještě dnes mohou turisté koupat v křišťálově čisté vodě, pozor si ale musíte dávat na mořské proudy a velké vlny v zimním období.

Jediné, co Rio San Juan nabízí turistům a co stojí skutečně za zhlédnutí, je laguna Gri-Gri, kde je možné si zaplatit vyjížďku lodí. Přitom si však musíte dát velký pozor a nesmíte kývnout hned na první cenu za projížďku.

Plavba trvá asi 20 minut, pluje se východní směrem až k jeskyni. Voda i pobřeží jsou nepopsatelně krásné, kapitán vás při plavbě upozorní na zajímavosti v okolí, případně vám řekne názvy mořských živočichů, které můžete vidět.

Na cestu se však nezapomeňte postříkat ochranou proti bodavému hmyzu a dostatečně namazat krémem proti slunečním paprskům. Po vylodění možná budete mít pocit, jako byste se ocitli v pralese, všude je slyšet zpěv ptáků a pobíhá zde mnoho domorodých zvířat.

Městečko je velmi malé a přehledné, ale nabízí vše, co k dovolené potřebujete. Obchod s potravinami, internetové kavárny, několik restaurací i kadeřnictví. Z okolních měst se sem dostanete pomocí Motoconcho (mototaxi), Qua Qua (bustaxi) nebo dokonce s klimatizovanými autobusy Caribetours. Cesta autobusem do města Santo Domingo vás bude v přepočtu stát kolem 6 eur.

Chudší obyvatelé Dominikánské republiky obývají turisticky nezajímavé části města, tyto městské čtvrti mají někdy dost ironické názvy, např. Nueva York Chiquito, Acapulco, Buenos Aires anebo Vietnam. Místní karneval se nazývá Carnaverengue, jedná se o spojení dvou slov, carnaval a merengue.

Geografie: 

Místo

Laguna Gri-Gri 19° 38' 48.858" N, 70° 4' 37.9812" W
Location

Jsme na Facebooku