Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Návštěva Higüey

Dominikánské město Higuey a katedrála
Autor: Vilseskogen

Higüey, celým názvem Salvaleón de Higuey, je hlavním městem provincie La Altagracia a významné poutní místo pro celou karibskou oblast. Zároveň je to sedmé největší město v Dominikánské republice s přibližně 150 tisíci obyvateli.

Město založil v roce 1494 španělský conquistador (dobyvatel Nového světa) Juan de Esquivel, představuje tak jednu z nejstarších osad v celé dnešní Dominikánské republice. V řeči Taínů znamenal název města "Místo, kde vychází slunce“.

Mezi lety 1502 a 1508 bylo město spravováno španělským conquistadorem Juanem Poncem de Leon. Velikost populace města v tomto období se během několika let dokonce téměř ztrojnásobila.

Hlavním zdrojem příjmů pro toto město je v současné době zemědělství a cestovní ruch. Mnoho místních obyvatel totiž pracuje v hotelech v 50 kilometrů vzdáleném turistickém letovisku Punta Cana, kde se nacházejí známé a velmi oblíbené pláže Playa Bavaro a Uvero Alto.

Mnoho turistů z Punta Cany zase naopak jezdí na výlet právě do města Higüey.

Za vidění zde určitě stojí moderní bazilika Nuestra Seriora de la Altagracia, která byla vysvěcena 21. ledna 1971. Je vystavěna většinou z betonu a jejím poznávacím znakem je 80 metrů vysoký polokruh, který představuje prosící ruce.

Uvnitř je k vidění oltář z mahagonového dřeva, který nese mariánský svatostánek. Obdivovat zde můžete také obraz Panny Marie, Matky Boží z Altagracie. Bazilika se může pyšnit návštěvou papeže Jana Pavla II. v roce 1979. Místní provincie je pojmenována právě po této katedrále.

Na svátek Panny Marie 21. ledna se zde koná pouť k bazilice, při které se na náměstí před ní vždy nashromáždí tisíce poutníků a procházejí tu pestrobarevná procesí.

Na místní tržnici panuje velmi čilý ruch a můžete tu obdivovat i kostel z 16. století. Velmi cenný je v něm oltář, který je vyzdoben zlatými pláty.

Geografie: 

Místo

Higüey 18° 37' 5.0016" N, 68° 42' 39.9996" W
Location

Jsme na Facebooku