Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Návštěva Guayabalu

Dominikánská republika a městečko Guayabal

Guayabal je malé město s přibližně 3 tisíci obyvateli v provincii Azua v Dominikánské republice. Nachází se v nadmořské výšce 725 metrů u ústí Arroyo Guayabalu do řeky Rio Cueva. Kolem řeky Arroyo se dostanete po cestě do města Constanza, kterou mezek zvládne za 3 - 4 hodiny. Terénním automobilem se cesta dá ujet za méně než 2 hodiny.

Městečko se nachází asi 20 km (cca 50 minut) po štěrkové silnici minibusem "guagua" severovýchodně od Las Padre Casas. Z této strany vám cesta bude trvat za pomoci guagui z města Azua de Compostela také asi 2 hodiny, ale pojedete po lepší, asfaltové silnici.

Guayabal spravuje i několik vesnic podél toku řeky Rio Cueva, z nichž některé jsou vzdálené a přístupné pouze terénními vozidly a to ještě jen s obtížemi. Jsou to např. Periquito (20 minut chůze na západ), Arroyo Corozo (15 minut na východ), La Guamá (30 minut jihovýchodním směrem) a El Recodo (2 hodiny na jihovýchod). Městečko je velmi závislé na Las Padre Casas, protože tady není ani banka, a mnoho zboží a služeb sem musí být dováženo.

Místní obyvatelé tu zakládají rodiny obvykle s mnoha dětmi, panuje tu přímo nekontrolovatelná chudoba a vysoká migrace obyvatelstva, což je vidět i o Vánocích nebo během oslav "Semana Santa" (Velikonoce). Obyvatelé jsou ale přesto velmi pohostinní.

Ekonomika je silně ovlivněna pěstováním indiánských bobů (habichuelas), guandule (hrachová houba), rostlin juka (casava, casabe neboli maniok) a auyama (žlutá masitá dýně o průměru až 40 cm). Místa, kde se tyto zemědělské plodiny pěstují, tzv. "loma" nebo "cerca", se šplhají až na vrchol nejvyšších hor, tj. do nadmořské výšky více než 1000 metrů.

Cestovní ruch je v celé oblasti minimální. K ubytování návštěvníků jsou tady k dispozici jen dva malé hotely, jeden s poměrně vysokým standardem (koupelna, TV, ventilátor), ale jeho pokoje jsou používány převážně jen pro podnikatelské a administrativní služby.

Nejsou zde sice vůbec žádné restaurace, ale pozvání na večeři tady získáte snadno od místních obyvatel, a to s opravdovou nelíčeným nadšením, i když vás to bude stát nějaký ten penízek. Individuální turisté se většinou ubytovávají v Padre las Casas na cestě do Constanzy.

Geografie: 

Místo

Guayabal 18° 44' 57.9984" N, 70° 50' 15" W
Location

Jsme na Facebooku