Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Město a provincie El Seibo

Dominikánská republika a provincie El Seibo
Autor: edhi

El Seibo de la Cruz leží ve východní části Dominikánské republiky, 50 km severozápadním směrem od Higüey a je s přibližně 63 tisíci obyvateli hlavním městem stejnojmenné provincie. Tato provincie patří k těm prvním provinciím, o kterých jsou nejstarší historické zmínky, co se týče Dominikánské republiky.

Historie

Byla založena na začátku 16. století dobyvatelem Jamajky, Juanemem de Esquivel, pod názvem Santa Cruz de Icayagua. Tenkrát se region ještě jmenoval El Seybo Hidalga Villa de Santa Cruz de Hicayagua. Dnešní provincie El Seibo existuje od roku 1844 a je často také nazývána El Seybo, stejně jako hlavní město provincie Santa Cruz del Seibo.

Seibo byla největší východní provincií až do 31.prosince 1944, tvořily jí části El Seybo, Hato Mayor, Miches, Sabana de la Mar a La Romana. Její území se zmenšilo s vytvořením provincie La Altagracia 1. ledna 1945, která získala za hlavní město La Romanu, obec Higüey a okres San Rafael Del Yuma.

Zajímavosti

Mléčné produkty a maso jsou vedle cukrové třtiny hlavními produkty tohoto hospodářsky velmi vyspělého regionu. Oblast má ale co nabídnout i turistům. Vycházky do hor nebo třeba téměř 6 km dlouhou pláž v Miches, ale také velké množství historických památek, například baziliku Basílica de la Santísima Cruz, která zdobí hlavní město již od roku 1556. K dalším zajímavostem patří různé jeskyně umělecky vyzdobené původními obyvateli Taíny, které můžete navštívit v každém ročním období.

Slavnosti

Každý rok se celý měsíc květen slaví v El Seibu svátek patrona a ochránce města. O prvním víkendu se koná malý průvod s "Májovou královnou", která se nově korunuje každý rok a jde v čele průvodu. Druhý víkend přijíždějí do města stovky jezdců na koních. Jezdci pocházejí ze všech částí země. V Dominikánské republice je vlastnictví jednoho nebo více koní symbolem bohatství.

O víkendech se také konají býčí zápasy (jediné v Karibiku) o víkendech. Jsou součástí velmi starých tradic tohoto města, které byly zavedeny již před 500 lety Španěly. Návštěva města v tomto období se vyplatí v každém případě. Přijíždějí sem dominikánské celebrity i turisté, kteří se zajímají o kulturu této země. Tyto oslavy jsou sponzorovány velkými společnostmi, jako je například Central Romana (koncern zpracovávající třtinový cukr). Během slavností je zajištěno dostatek parkovacích míst, VIP stanů a v neposlední řadě i nepřetržitá lékařská služba.

Slavní rodáci

Mezi významné rodáky provincie patří například Manuela Diez, matka Juana Pabla Duarteho, bojovníka za svobodu (1813 - 1876). Dále bývalí prezidenti Dominikánské republiky Cesáreo Guillermo (1847 - 1885) a Alexander Woss y Gil (1856 - 1932), monsignor Octavio A. Beras, arcibiskup města Santo Domingo a kardinál katolické církve anebo Minerva Bernardino, který reprezentovala zemi na několika mezinárodních akcích a bránila práva žen.

Slavnými rodáky byli také světově proslulý a uznávaný tenorista Francisco (Chahin) Casanova, známý hráč baseballu Cesar Jeronimo (Jr), slavný psychiatr a veřejná osobnost Dr. Máximo Beras Goico, herec a komik: Freddy Beras Goico a popový zpěvák Charityn Goico.

Místo

Miches 18° 59' 1.3776" N, 69° 2' 41.1828" W
Location

Jsme na Facebooku