Jste zde

Domů » Punta Cana východ

La Romana a zajímavosti

La Romana a nedaleké pobřeží, Dominikánská republika
Autor: Francesco F.

La Romana je s přibližně 190 tisíci obyvateli čtvrtým největším městem v Dominikánské republice a zároveň je jedním z největších měst v celém Karibiku.

Je hlavním městem stejnojmenné provincie, která se nachází na jižním pobřeží státu. Metropole byla založena v roce 1502 Juanem de Esquinalem. Název města odkazuje na starou římskou váhu, která byla vystavena v přístavu La Romana. Provincie ale získala svoje pojmenování až v roce 1945.

Dnes představuje místo s rozvinutou ekonomikou, orientovanou především na cukrovarnický průmysl, jehož počátky se tu datují již rokem 1911. Říká se, že tady stával jeden z největších cukrovarů na světě.

V posledních letech se však zaměření této oblasti přeorientovalo spíše na cestovní ruch, čímž vznikly opravdu velké zdroje zdejších příjmů. Nejsou to však pouze prázdninová střediska, kterými se město proslavilo, ale je ti i perfektní výchozí bod pro ty nejrůznější výlety na blízké sousední ostrovy nebo k okolním plážím.

Pokud pojedete podél jižního pobřeží, dojedete kolem polí s cukrovou třtinou do prázdninové oblasti se středisky Casa de Campo a Altos de Chavón, k plážím Playa Bayahibe a Playa Dominicus, stejně jako i k ostrovům Isla Saona a Isla Catalina.

Altos de Chavón je jakousi replikou středomořské vesničky ze 16. století, nachází se jen pár minut jízdy od La Romany. Proslavila se také jako místo, kde byli v kostele oddáni Michael Jackson a Lisa Marie Presley.

Casa de Campo je právě tím místem v Dominikánské republice, kde došlo k zásadnímu průlomu v oblasti cestovního ruchu. Důvodem je zdejší golfové hřiště Diente de Perro, které se postupem času etablovalo ve slavné středisko golfového světa.

Najdete ho asi jen 10 minut od centra města i od mezinárodního letiště, a mají zde své vily i mnohé celebrity. Můžete tady navštívit třeba galerii umění, kde vystavují svá díla dominikánští malíři, a kde jsou k vidění také opravdu nádherná umělecká díla z litiny.

Celá oblast je golfovou destinací té nejvyšší extratřídy s pěti velkolepými golfovými hřišti: Diente de Perro, Dye Fore, The Links, La Romana Country Club a La Estancia. První čtyři hřiště byla navržena Petem Dyem a to páté pak jeho synem P. B. Dyem.

Jednou z mnoha dalších atrakcí tohoto regionu je potápění, jehož si můžete během své dovolené v La Romaně užít vrchovatou měrou. Místní hotely nabízejí i nejrůznější zajímavé výlety do okolí, jako je např. návštěva podmořského muzea Guadalupe, kam lze nahlížet dokonce i shora při šnorchlování.

Nedaleko je také jakési "živé" muzeum ve vraku lodi Cara Merchan. Jde o loď, která kdysi patřila legendárnímu kapitánu Kiddovi, který byl obviněn z pirátství a odsouzen k smrti.

Místo nabízí i pár dobrých příležitostí k nakupování, jsou tu malé obchody i velké nákupní středisko, údajně největší v celé východní oblasti. Zajímavá jsou i lákadla z oblasti umění, místních řemesel a karibské kuchyně.

Na plážích se můžete věnovat nejen koupání a opalování, ale také třeba potápění, windsurfingu anebo vodnímu lyžování. Oblíbenou kratochvílí tady bývá i rybolov na otevřeném moři.

Místo

Letiště La Romana 18° 26' 53.8656" N, 68° 54' 42.9696" W
Location

Jsme na Facebooku