Jste zde

Domů » Santo Domingo jih

Barahona

Dominikánské město Barahona a nedaleké pobřeží
Autor: Remolacha

Město Barahona (celým názvem Santa Cruz de Barahona) leží na jihozápadě Dominikánské republiky a má asi 80 tisíc obyvatel. Leží přímo na pobřeží provincie El Seibo. Od metropole Santa Domingo je vzdálené cca 240 km, od jezera Enriquillo 80 km a od hranice s Haiti 170 km.

Silnice číslo 44 směřující na pobřeží Barahony nabízí jedinečnou exkurzi přírodních krás a rozmanité vegetace Dominikánské republiky. Velmi pěkná je také horská cesta do místa Bahoruca, odkud bývá nádherný výhled na hory a moře.

Hlavními plážemi v této oblasti jsou San Rafael, Quemaido a Saladilla. Řeka San Rafael ústí na stejnojmenné pláži do Karibského moře a nabízí na mnoha místech možnost osvěžující chladivé koupele.

Barahona má však i další rarity, mezi ty nejpopulárnější patří magnetický pól. Je v Auyamas a dokáže opravdu bez cizí pomoci zvednout celé auto.

Tak veliké město by se neobešlo bez letiště, to místní je pojmenováno podle slavné rodačky Marie Montez. Přistávají zde ale výhradně letadla z Karibiku, Severní a Jižní Ameriky. Letadla z Evropy mají mezipřistání v Santo Domingu.

Oblast má také svoje přírodní bohatství. Na severní straně Sierra del Bahoruco se nacházejí naleziště kamenné soli a sádry. Na jižní straně je pak silná vrstva červené zeminy, bohaté na hliník, ze které se vyrábí bauxit. Byla zde objevena i naleziště onyxu a travertinu.

Ve městě je také přístav, ze kterého je exportován do celého světa cukr, káva, dřevo, bauxit a vosk. Několik kilometrů od města bylo objeveno ložisko minerálu larimar. Je to jediné místo na světě, kde se tento blankytně modrý skvost nachází.

Tady vytěžené drahokamy opracovává 200 nejlepších brusičů drahých kamenů v zemi. V muzeu, které bylo otevřeno v roce 2005 v zóně Colonia starého města v Santo Domingu, jsou tyto drahokamy vystavovány a nabízeny turistům ke koupi.

Město má i svá prvenství, 2. července 1927 zde byla založena první transportní společnost, která přepravovala mimo jiné i osoby. Za tímto účelem byl vytvořen i stálý jízdní řád mezi městy St. Croix, St. Thomas, San Juan, Santo Domingo, Port-au-Prince a Santiago.

Večer tady můžete vidět mnoho místních obyvatel, jak se prochází po promenádě a dobře se baví za zvuku dominikánské hudby. Každý rok, vždy první říjnový týden, tu probíhají slavnosti na počest patronky Virgen del Rosario.

Slavnost začíná tancem Carabinou, který je typický pro jižní region a je doprovázen hudbou na harmoniku, valchu a velkou tamburínu. Místní obyvatelé jsou jedineční umělci a někteří z nich získali i světovou popularitu.

V Barahoně se například roku 1912 narodila Maria Montez, která odtud odešla do Hollywoodu a stala se světově uznávanou herečkou. Hrála ve více než 20 filmech, mimo jiné i ve filmu Alibaba a 40 loupežníků nebo ve známém hollywoodském snímku "Tisíc a jedna noc".

Dominikánské město Barahona s pláží
Autor: Remolacha

Místo

Letiště Aeropuerto Maria Montez, Barahona 18° 14' 56.418" N, 71° 7' 22.2744" W
Location

Jsme na Facebooku