Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Bani a zajímavosti

Bysta Máxima Gómeze
Autor: Maya83

Bani je malé a klidné městečko v jihozápadní části Dominikánské republiky, vzdálené asi 65 km od hlavního města Santo Domingo. Založeno bylo teprve v roce 1764 přistěhovalci z Kanárských ostrovů.

Dnes se vyznačuje četnými barevnými dřevěnými domky, z větší části postavené v koloniálním stylu, které místu dávají zvláštní kouzlo. Své jméno toto provinční městečko získalo podle slavného indiánského náčelníkai (kazika) jménem Baní.

Charakteristické pro něj jsou rozlehlé plantáže s banánovníky a cukrovou třtinou, stejně jako velmi rozsáhlé získávání mořské soli, které podle odborníků může "naplnit celý Karibik solí". Díky tomu patří tato oblast k nejbohatším v celé Dominikánské republice.

Město je známé i díky nedalekým kávovníkovým plantážím a zpracováním místní, vysoce kvalitní a opravdu vynikající kávy. Dominikánci také tvrdí, že právě z této obce pochází, díky její výhodné zeměpisné poloze, i to nejlepší a nejjemnější mango.

Univerzitní město, které je také známé jako "Město básníků", má důležitý historický význam pro Dominikánskou republiku, bylo také rodištěm známých a významných "synů" ostrova. Patří k nim, mimo jiné, Máximo Gómez, který se narodil v okolních horách v roce 1836, a je uctíván jako osvoboditel Kuby.

Mezi slavné rodáky patří také Jose Marti, který velmi bojoval za nezávislost Kuby, nebo známý básník Eugenio María de Hostos y Bonilla. Pro všechny návštěvníky, kteří se chtějí vydat ve stopách některé z nejznámějších a nejvýznamnějších historických osobností, je tak návštěva Bani jakousi povinností.

Okrovo-bíle omítnutý kostel Nuestra Señora de Regla s nádvořím tvoří živé centrum města, kde se opravdu pořád něco děje. Ale hlavní město provincie Peravia má ještě v nabídce několik dalších zajímavostí. Za shlédnutí stojí určitě Parque Central, kde můžete obdivovat sochy významných dominikánských osobností, jako byl třeba bojovník za svobodu Juan Pablo Duarte.

Zajímavý je také kostel Panny Marie z Regly (Iglesia de Nuestra de Regla), stejně jako městské muzeum Archívo Historicos, které se nachází v budově radnice naproti Parque Central. Najdeme tu nejen informace o městě a o mnoha slavných rodácích, ale i různé malby a nábytek z minulých dob.

Určitě také nezapomeňte vypít zdejší kávu nebo ochutnat mango, pokud tedy nechcete přijít o unikátní chuťový zážitek. Kávová zrna z okolních kávových plantáží jsou považovány za skutečně vynikající a jejich zpracování se prý žádná jiná nevyrovnají. Kromě toho se říká, že odsud také pocházejí ta nejkrásnější a nejlepší manga, která se vyznačují jedinečnou vynikající chutí.

Velmi zvláštním zážitkem jsou slavnosti na počest patronů, kterými žije celé město a vy při nich můžete poznat fantastickou atmosféru. Od 15. do 24. června se tady každý rok uctívá San Juan (svatý Jan), zatímco 21. listopadu se zase konají oslavy Panny Marie z Regly. Roku 1986 dokonce navštívil tamější biskupství papež Jan Pavel II.

Pro milovníky přírody nabízí místo velmi speciální záležitost, a sice duny "Las Dunas". Zaujímají rozlohu cca 15 x 3 kilometrů, a jsou tak největšími písečnými dunami v Karibiku. Nejvyšší duna měří až 35 metrů. Romantici si tady mohou vychutnat nádherné západy slunce.

Pokud jde o život na pláži, nemá toho město moc co nabídnout. Na jihu je pláž "Playa de Bani," ale ta opravdu není zas tak vhodná ke koupání. Ve srovnání s ní má Dominikánská republika v nabídce mnohem lepší a krásnější pláže.

Geografie: 

Místo

Parque Central, Bani 18° 15' 34.9596" N, 70° 20' 36.2544" W
Location

Jsme na Facebooku