Jste zde

Domů » Punta Cana východ

Altos de Chavón

Pohled na jednu z budov v Altos de Chavón
Autor: Harry Pujols

Altos de Chavón je městečko, jemuž podobné jen tak neuvidíte. Toto "místo umělců" vysoko nad řekou Río de Chavón leží asi 25 minut jízdy od města La Romana ve stejnojmenné provincii.

Je to vlastně uměle vybudovaná kopie koloniálních vesniček z období 16. století. Její výstavba stála zhruba 40 miliónů amerických dolarů a byla zahájena v roce 1976.

Projekt byl vytvořen italským filmovým architektem Roberto Copaundem ze společnosti Paramount Pictures, dominikánským architektem Tony Carou a americkým průmyslníkem Charlesem Bluhdornem, který se narodil v Rakousku.

Nápad vzešel při výstavbě nedaleké silnice a mostu přes řeku Chavón, kdy byly odstřelovány kamenné hory. Charlese Bludhorna napadlo, že by se získané kameny mohly použít pro stavbu vesničky v podobném stylu jako hlavní město Santo Domingo.

Zedníci, truhláři a kovotepci z Dominikánské republiky vytvořili společně architektonicky naprosto unikátní krajinu, která nakonec byla pojmenována Altos de Chavón. Mnoho uměleckých řemeslníků zůstalo ve městě i po dokončení prací v roce 1980 a k nim přibyli i mnozí další.

Úzké dlážděné uličky jsou lemované několika dobrými restauracemi ve středomořském stylu, řadou malebných obchodů s rukodělnými výrobky místních řemeslníků a také několika galeriemi, která vystavují díla studentů ze školy designu (La Escuela de Diseño, pobočka Parsons School of Design v New Yorku).

V městečku si můžete zakoupit ty nejrůznější suvenýry umělecké kvality, ale i úplné cetky. Altos de Chavón se v posledních desetiletích tak etabloval a udělal si takové jméno, že tu dnes dokonce působí i právě výše zmíněná umělecká škola mezinárodního významu.

K dokonalé autenticitě přispívá také okouzlující kostel sv. Stanislava (španělsky Iglesia San Estanislao de Cracovia) s náměstím a kašnou, který je populárním místem pro pořádání svateb. Kostel byl pojmenován podle polského patrona na počest papeže Jana Pavla II., který navštívil Santo Domingo v roce 1979, a byl postaven z korálových útesů.

V římském stylu byl vybudován amfiteátr s 5000 sedadly, který již hostil takové hudební hvězdy jako Pet Shop Boys, Franka Sinatru, Andreu Bocelliho anebo Julia Iglesiase. Neměli byste si nechat ujít ani návštěvu Muzea archeologie (El Museo Arqueológico) s úžasnou sbírku předkolumbovských indiánských artefaktů objevených v okolí.

Muzeum dokumentuje bohaté dějiny a kulturu Dominikánské republiky, a to již od prvních stop lidského osídlení, přes období Taínů až do příchodu španělských dobyvatelů. Většina z více než 3000 exponátů byla nalezena v korytě řeky Rio de Chavón. Část exponátů je vystavována i v New Yorku a v Paříži.

Než opustíte toto velice zajímavé městečko, měli byste si vychutnat také úchvatný výhled na řeku Río de Chavón. Tento pohled byl často využíván i jako kulisa v mnoha filmech.

Pohled na amfiteátr v Altos de Chavón
Autor: Avodrocc
Geografie: 

Místo

Altos de Chavón 18° 25' 14.1276" N, 68° 53' 23.8308" W
Location

Jsme na Facebooku