Jste zde

Domů » Santo Domingo jih

Santo Domingo

Pohled na pobřeží u Santo Dominga

Santo Domingo je hlavním a největším městem Dominikánské republiky. Má rozlohu 104 km² a více než 2 miliony obyvatel. Město leží na řece Rio Ozama a zároveň ho na jižním pobřeží omývá Karibské moře. Svou strategickou polohou láká spousty turistů.
V Santo Domingu se nachází mezinárodní letiště, nejdůležitější přístav a sídlo arcibiskupství. Katedrála, kterou zde jistě uvidíte, je zároveň nejstarší katedrálou v celé Americe. Za prohlídku stojí i přístav. Bylo založeno v roce 1498 bratrem Kryštofa Kolumba Bartolomějem a bylo prvním městem, které založili Evropané v Novém Světě. První Evropané ale město osídlili již o dva roky dříve.
Ve středu města se nachází náměstí, ulice jsou do pravého úhlu. Takto vytvořený model města, sloužil jako základní předobraz všem městům, které byly později založeny v celé Latinské Americe.
Najdete zde i nejstarší americkou univerzitu, která byla založena v roce 1538.

Staré město spadá pod ochranu světového kulturního dědictví UNESCO. V minulém století byl zrekonstruován Palác místokrále, kde nyní najdete i stejnojmenné muzeum. K dalším pamětihodnostem, které stojí za to vidět patří trosky prvního amerického kláštera, dřívější guvernérský palác, památník Kryštofa Kolumba nebo maják. V přístavu se nachází nejstarší americká pevnost Fortaleza Ozama, která pochází z 16 století.
Kdo má rád přírodu, jistě navštíví i botanickou zahradu.
K pohybu po městě můžete využít metro. V centru na vás čeká nepřeberné množství obchodů, restaurací, barů a kaváren. Ubytovat se můžete v některém z hotelů nebo penzionů.

Santo Domingo svým návštěvníkům nenabízí jen kulturu a památky, ale i odpočinek pod zářivým sluncem a pláže. Po celý rok se zde teploty pohybují kolem 30 °C a teplota vody kolem 26 °C.

Nejstarší americká pevnost Fortaleza Ozama v Santo Domingu
Pláž u Santa Dominga

Jsme na Facebooku