Jste zde

Domů » Santo Domingo jih

San Pedro de Macorís

San Pedro de Macorís - kostel San Pedro Apostol

San Pedro de Macorís je město na karibském pobřeží Dominikánské republiky, ve kterém žije asi 194 000 obyvatel. Dalších 23 000 obyvatel bydlí v okolí města, takže celá aglomerace čítá téměř 217 000 obyvatel a San Pedro de Macoris je tak třetím největším městem v Dominikánské republice. Leží přibližně 80 kilometrů východně od hlavního města Santo Domingo a jako hlavní město provincie je sídlem univerzity Universidad del Este.

Město začalo rozkvétat na počátku 20. století, kdy se odsud vyvážel cukr na obrovský trh ve Spojených státech. Tehdy se jeho cena pohybovala okolo neuvěřitelných 22 centavů. Místní obyvatelé z toho byli tak nadšení, že prý dokonce tancovali v ulicích. Tato důležitá událost pro město byla nazvána "tanec milionů".

Za prací se sem přistěhovalo mnoho dalších lidí, kteří byli především tmavé pleti a jednalo se o anglicko-africké imigranty z ostrova Tortola od Britských panenských ostrovů. Tito pracovníci a jejich potomci si říkali "cocolos".

Město se orientuje spíše na průmysl a turistických zajímavostí tu moc neuvidíte. Za vidění ale určitě stojí nedaleká rybářská vesnička Bayahibe s nádhernou pláží nebo ostrov Isla Saona v národním parku Del Este.
V roce 2009 byly nedaleko města objeveny jeskyně Cumayasa (asi 20 km jihovýchodně od San Pedra), které jsou dnes přístupné. Mimo jiné jsou zde k vidění staré jeskynní malby.

V samotném San Pedru se nacházejí zajímavé budovy, které pocházejí ještě z doby před rozkvětem na počátku 20. století. Hezký je kostel San Pedro Apostol postavený v klasicistním stylu a zajímavá je i místní hasičárna.

V roce 2006 byl postaven most přes řeku Rio Higuamo, který je nejdelším mostem v Karibiku. Je dlouhý 606 metrů, z toho je 390 metrů zavěšeno. Zároveň by měl vydržet nápor větru o rychlosti 240 km/hod a také by měl odolat případnému hurikánu.

Park Del Este s pláží Isla Saona

Jsme na Facebooku