Jste zde

Domů » Santo Domingo jih

Provincie Azua

Azua de Compostela - kostel

Provincie Azua leží na jihozápadě Dominikánské republiky. Celá provincie se rozkládá na ploše asi 2530 km², kde žije více než 200 tisíc obyvatel. Azua se nachází na jedné pobřežní planině a hraničí se zálivem Ocoa, obklopena pohořím středních Kordiller a Sierra de Martín García. Nejvyššími místy provincie jsou vrcholy Tina (2 186 m) a Busú (1 340 m).
Skládá se z 10 obcí a sousedními provinciemi jsou Barahona, Baoruco, San Juan, La Vega, San José de Ocoa a Peravia.

V roce 1504 byla oblast poprvé osídlena spolu se založením města Compostela Azua, později pojmenované Azua de Compostela. Zakladatelem osídlení byl Diego Velázquez de Cuéllar, budoucí dobyvatel Kuby. Azua tak patří k jedněm z nejstarších evropských osídlení v tzv. Novém světě.
Po zemětřesení 16. října 1751, kdy bylo téměř zcela zničena Compostela, bylo město znovuzaloženo asi o 8 kilometrů dále severním směrem.

Provincie Azua samotná vznikla v roce 1844 jako jedna z prvních pěti provincií po vyhlášení nezávislosti Dominikánské republiky. V tehdejší době sem patřily i další regiony jako San Juan de la Maguana, Las Matas de Farfán, Neyba, Las Caobas, Hincha, Bánica, San Miguel de la Atalaya a San Rafael.

Hlavním hospodářským odvětvím je zde zemědělství. Hlavními produkty pak jsou bílé fazole (habichuelas), banány na vaření (plátanos) a dále káva a ovoce, které se jako obchodní komodity zčásti i vyvážejí. V pobřežních oblastech se obyvatelé věnují rybolovu, ale to tvoří jen malý podíl na celém hospodářství.

V přístavu Puerto Viejo se vykládá z lodí velká část dodávek ropy, která se poté zpracovává v blízkých rafinériích. Provincie je dodnes téměř netknuta cestovním ruchem, ale naleznete tady přeci jen pár výjimek, jako třeba pláže Playa Monterrío, Playa Chiquita anebo letovisko Palmar de Ocoa.

Geografie: 

Místo

Palmar de Ocoa 18° 17' 44.6244" N, 70° 35' 9.384" W
Location

Jsme na Facebooku