Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Pokrmy s masem

Dominikánský pokrm Chivo Guisado
Autor: manusmenu

Nabídneme vám dva recepty na skvělá masová jídla pocházející z Dominikánské republiky:

Chivo Guisado (dušené kozí maso)

Přísady:
1,5 kg mladého kozího masa s kostí, 2 bobkové listy, 3 cibule, 5 stroužků česneku, paprika, celer, 1 sklenka červeného vína, slepičí vývar (Caldo de Pollo), 1 kostička bujónu, 4 citróny nebo limetky, 3 rajčata, rum Barcelo, olej

Příprava:
Maso nařežete na kousky, hodně pokapete citrónem, důkladně promícháte a necháte 5 minut v klidu odležet. Pro vysvětlení, citrón z masa vezme kozí zápach. Mezitím si nařežete na drobno zeleninu, smícháte ji se slepičím vývarem, bujónem a přidáte k masu. Necháte stát dalších 15 minut. V hrnci zahřejete olej na velice vysokou teplotu. Nejdřív opečete v hrnci pouze maso bez zeleniny. Pokud zelenina pustila nějakou vodu, přidejte ji klidně k masu, teprve potom přidáte všechnu nadrobno nakrájenou zeleninu.
Směs nechte povařit na mírném ohni asi 1-1½ hodiny. Nezapomeňte neustále míchat a pokud je potřeba i podlévat. Po 1- 1½ hodině přilijte červené víno a nechte ještě 15 minut dusit.

Nyní přichází na řadu tajemství lahodné chuti – přidejte větší střik Barcelo – bílého karibského rumu.

Sancocho (guláš)

Přísady:
500 g hovězího masa na vaření, 500 g vepřových kotlet, 500 g kuřecího masa s kostí, 4 střední uzená vepřová žebírka, 1 kg Auyama (dýně, tykev), 4 Platanos (zelené banány na vaření),
500 g mrkve, 500 g brambor, 500 g juky, 1 celer, česnek, cibule, bujón a slepičí vývar.

Koření:
Kurkuma, pepř, sůl, ocet, koriandr a šťáva z jednoho (kyselého) pomeranče.

Příprava:
Na přípravu tohoto pokrmu doporučujeme obrovský kastrol. Ten největší, co doma nejdete. Maso nakrájíte na kousky a důkladně omyjete. Čisté maso nyní pokapete šťávou z pomeranče a přidáte koření, od každého asi jednu polévkovou lžíci. Maso necháte asi 1 hodinu přikryté marinovat. Mezitím si očistíte všechnu zeleninu a nakrájíte ji více méně na větší kousky. Připravíte si již zmíněný hrnec a necháte v něm rozpálit olej. Přidáte okapané maso a pěkně zprudka ho opečete.

Teprve potom přelijete maso zbytkem marinády a necháte dále několik minut smažit. Pak celou směs přelijete 3,5 – 4 litry vody. Když začne voda vřít, přidáte zeleninu a přimícháte kostičku bujónu a slepičí vývar. Nezapomeňte směs občas zamíchat. Pokud se bude vypařovat příliš vody, nezapomeňte ji dolévat. Opět dochuťte zbylým kořením a trochou octa. Jídlo je hotové, když jsou všechny druhy masa dobře a doměkka uvařené.
Tento pokrm je vhodný podávat s rýží.

Dominikánský pokrm Sancocho

Jsme na Facebooku