Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Pokrmy s dary moře

Dominikánský pokrm Arroz de Tamboril

Zkuste si uvařit několik jídel s plody moře podle receptů pocházejících z Dominikánské republiky.

Arroz de Tamboril

Přísady: 250 g rýže, 150 g krabího masa nebo krevet, 150 g tresky, 50 g bylinkového másla (domácího), 50 ml pasírovaných rajčat (rajský protlak), pepř, sůl, cibule na dušení, česnek na chuť a koření dle libosti.

Příprava: Rybu nakrájíme na kousky a podusíme na cibulce. Přidáme rýži a podlijeme vodou. Krabí maso přidáme k téměř dovařené rýži. Dáme pozor, abychom dobře odhadli množství vody, tak aby nám při uvaření krabího masa zbylo v kastrolu jen trochu vody.

Přidáme bylinkové máslo, rajčata a koření dle chuti. Podáváme okamžitě, aby se rýže příliš nerozvařila. Doporučujeme podávat s bílým vínem, např. odrůdu Chardonnay.

Asopao de Camarones

Přísady: 500 g krevet, šťáva ze tří limetek, 1 lžička soli, ½ láhve piva, 2 bobkové listy, 1 najemno nakrájená cibule, 3 najemno nakrájené stroužky česneku, 1 najemno nakrájený lusk chilli papričky, pažitka, ½ celerové natě na jemné proužky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce sojové omáčky, ½ kostky slepičího bujónu, 1 lžička sekaných kapar, 1 lžička na kroužky nakrájených oliv, špetka muškátu, 2 lžíce rajského protlaku, 800 ml vody, 150 g rýže, 3 lžíce strouhaného parmezánu, 1½ lžičky černého pepře, 150 g sterilizovaného hrášku z plechovky.

Příprava: Krevety marinujeme ve směsi citrónové šťávy a soli. V hrnci zatím přivedeme k varu pivo a bobkový list, pak přidáme krevety. Povaříme a dusíme asi 5 minut. Následně vodu slijeme, ale ponecháme si ji stranou.

Ve velkém kastrolu na olivovém oleji osmažíme cibuli, česnek, chilli, celer a pažitku. Přidáme sojovou omáčku, bujón, kapary, olivy, muškát a rajský protlak. Dobře promíchanou směs za stálého míchání přivedeme k varu, vaříme na mírném ohni 5 minut.

Nyní použijeme vodu, kterou jsme si nechali stranou – přidáme ji spolu s rýží do směsi a vaříme dalších 5 minut. Okapané krevety přidáme do směsi a 15 minut vaříme na velmi mírném ohni, dokud není rýže dovařená. Směs servírujeme posypanou parmazánem, pepřem a zeleným hráškem.

Arroz con Mariscos

Přísady: 300 g dlouhozrnné rýže, 1 najemno nasekaná cibule, 1 lisovaný stroužek česneku, 5-8 dl vody, 1-2 kostky bujónu, 200 g čerstvých krevet, 300 g sépie, bazalka, 200 g mušlí, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžičky jemně nakrájeného estragonu, 2 lžíce oleje.

Příprava: Rýži necháme zesklovatět na horkém oleji, přidáme cibuli a česnek. Podlijeme 5 dl vody s bujónem, přiklopíme a na mírném ohni dusíme 15 minut. Dle potřeby doléváme vodu.

Mezitím si připravíme dary moře. Sépii nakrájíme na menší kousky a spolu s mušlemi a krevetami přimícháme do rýže. Zakápneme citrónovou šťávou a necháme 5-10 minut dovařit. Servírujeme posypané estragonem.

Dominikánský pokrm Asopao de Camarones
Dominikánský pokrm Arroz con Mariscos

Jsme na Facebooku