Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Pedernales

Město Pedernales a okolní krajina
Autor: edhi

Město Pedernales se nachází v jihozápadní části území Dominikánské republiky, v jižní části ostrova Hispaniola. Leží u stejnojmenné řeky, která tvoří přírodní hranici s republikou Haiti. Sousedním místem v republice Haiti (na západ od hraniční řeky) je Anse-à-Pitre v okrese Sud Est.

Žije zde něco přes 21 tisíc obyvatel a je to jedno ze 31 provinčních měst. Na jihu hraničí město i provincie s pobřežím Karibského moře, na severu s provincií Barahona a na východě leží provincie Independencia. K městu patří také ostrůvky Beata a Alto Velo.

Tato rybářská obec je díky své poloze vstupní branou k nejrůznějším zajímavostem v celém regionu. Například ke dvěma největším národním parkům v Dominikánské republice, Parque Nacional Jaragua na jihozápadě a Parque Nacional Sierra de Baoruco na severu.

V těchto přírodních chráněných oblastech můžete objevit neobvyklé rostliny a zvířata, a to jak při pěších túrách, tak i při výletech na loďce.

Dva ostrůvky Isla Beata a Isla Alto Velo, které leží nedaleko pobřeží, jsou rychle dostupné lodí. Ve skalnatém vnitrozemí ostrova Isla Beata se nacházejí jeskyně Indiánů Taino. Alto Velo zase vypadá při pohledu z lodi jako kámen, který se zvedá z moře.

Poměrně obtížně schůdné skalnaté ostrovy jsou domovem různých plazů. Obzvláště zajímavá je trpasličí ještěrka, která je stěží delší než 2 centimetry.

V Pedernales se každé pondělí a pátek koná malý trh, na kterém můžete zakoupit hlavně barevné oblečení a slunečníky. Kdo chce, může si udělat i výlet přes hranice do nedalekého haitského městečka, ale pro jistotu byste si měli zapamatovat, že k takovému výletu potřebujete sebou kopii vašeho cestovního pasu.

Krásná je bílá písečná pláž Bahía de Aguilas, která se rozkládá v délce asi 11 kilometrů. Celkově je oblast kolem Pedernales prostě nádherná a zatím stále řídce osídlená, ideální pro milovníky pěší turistiky a ty, co hledají klid.

Místo

Pedernales 18° 2' 9.3948" N, 71° 44' 43.944" W
Location

Jsme na Facebooku