Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Národní pokrm

"La Bandera" dušené kuře s fazolovou omáčkou

"La Bandera" je původní národní jídlo Dominikánské republiky.

Mezi všemi Dominikánci je tento pokrm velice oblíbený. A to nejen proto, že na jeho přípravu potřebujete suroviny, které jsou v Dominikánské republice levné, ale hlavně pro jeho lahodnou chuť.

Tento pokrm tvoří Pollo guisado – dušené kuřecí maso, Habichuelas – fazolová omáčka a Arroz – rýže.

Přísady na dušené kuře
1 celé kuře, 1 cibule, 1 zelená paprika, zelené olivy bez pecky, 2 kostky bujónu (kuřecího), 3 stroužky česneku, 1 lžíce oregána, 2 lžíce rajského protlaku, olej na smažení.

Příprava
Nejdříve si připravíte marinádu, na kterou budete potřebovat česnek, cibuli, zelené papriky, olivy, oregáno a rozdrobené kostky bujónu. Pak naporcujete kuře a necháte ho přes noc v této směsi marinovat.

V kastrolu necháte zahřát olej, když je dostatečně rozpálený, vsypete do něj cukr a za stálého míchání ho necháte zhnědnout. Okapané kuřecí kousky zprudka opečete, dokud nejsou ze všech stran hnědé. Přidáte zbytek marinády a pak trochu vody, necháte povařit.

Dušené kuře je hotové, když se tekutina vypaří, což je cca za 40 minut. Nakonec můžete ještě dochutit solí a pepřem.

Přísady na fazolovou omáčku
2 šálky vařených červených fazolí, 3 šálky vody, 1 červená cibule nasekaná na kostičky, 1 kostka kuřecího bujónu, 1 lžička petrželky, 2 lžičky rajského protlaku, 2 lžičky oleje, ½ lžičky česnekové pasty, ½ zelené papriky, špetka oregána a sůl.

Příprava
Do hrnce dáte zahřát olej. Když je dostatečně rozpálený, přidáte všechny zbylé suroviny, kromě fazolí a bujónu. Suroviny lehce osmažíte a pak zalijete 2 l vody.

Když je voda téměř vypařená, přidáte bujón, fazole a ještě 3 šálky vody. Všechno dobře zamícháte a necháte vařit bez pokličky, dokud se šťáva nespojí do krémové omáčky. Před podáváním můžete omáčku ještě dochutit solí.

La Bandera se servíruje s rýží, kterou připravíte podle toho, jak jí máte rádi.

Jsme na Facebooku