Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Moca

Moca, Dominikánská republika

Město Moca v severní části ostrova je hlavním městem provincie Espaillat v Dominikánské republice. Má rozlohu 339,21 km² a žije zde přibližně přes 170 tisíc obyvatel. Moca je od hlavního města Santo Domingo vzdáleno necelých 150 km směrem na sever.

V roce 1822 se město stalo samostatnou obcí, které je dnes významné svou hospodářskou produkcí. Zemědělství tvoří podstatnou část financí na živobytí místních obyvatel. Nejdůležitější pěstované rostliny jsou jitrocel a juka, jejich převážná část je dosud sklízena ručně.
Místo je známé také jako "La Villa Heroica" – díky statečným mužům a ženám, kteří v dějinách země sehráli velice důležitou roli.

Ve městě najdete jeden z nejkrásnějších kostelů v celé zemi – Sagrado Carazón de Jesús. Všechna skleněná okna pocházejí z Itálie, znázorňují apoštoly a cestu Ježíše k ukřižování. Také bývalý diktátor Rafael Trujillo vlastnil ve městě svůj dům, který se nachází nedaleko již zmíněného kostela.

Narodila se zde také řada významných osobností. Například roku 1918 spisovatelka Aída Cartagena Portalatin nebo roku 1987 baseballový hráč Danny Almonte. Nesmíme opomenout ani slavného doktora Dr. Eduarda Antonia Marte, syna odvážného vlastence Felixe Antonia Marte.

Geografie: 

Jsme na Facebooku