Jste zde

Domů » Santo Domingo jih

La Romana

Pláž Santana v letovisku La Romana

La Romana se nachází na jižním pobřeží Dominikánské republiky, přímo naproti ostrovu Catalina. Tato kopcovitá oblast má asi 190 tisíc obyvatel a je velmi důležitým průmyslovým centrem. Přibližně 5 km odtud se nachází Casa de Campo a Altos de Chavon, vesničky, kde mají své rezidence a sídla prominentní osobnosti.

Město bylo založeno koncem 19. století. Svůj největší hospodářský vzestup zaznamenalo v roce 1917, kdy byla ve městě vybudována mlýnice na cukrovou třtinu. Dnes je pro město hlavním zdrojem příjmů cestovní ruch. Místní přístav je hlavní zastávkou výletních lodí přivážející turisty. Jméno města můžeme přeložit jako slovo “váha”. Název se vztahuje k váze, která se nacházela v jednom z obchodů v přístavu.

La Romana je hlavním centrem baseballu. Na městském stadionu se můžete, za poměrně drahou vstupenku, podívat na některý ze zápasů. Zdejší výrobci cukru utváří místní družstvo. Ve městě je několik golfových hřišť. V okolní krajině najdete i cesty určené pro terénní vozidla. Pláže nabízejí vedle možnosti koupání, také příležitost vyzkoušet surfování a potápění. Určitě se vyplatí navštívit blízkou rybářskou vesnici Bayahibe. Odtud je možné se dostat na ostrovy Saona a Catalina.

Milovníci historie mohou ve městě navštívit archeologické muzeum a nebo blízkou vesničku Altos de Chavon. Fascinující je i návštěva trhu, kde koupíte exotické ovoce, umělecké výrobky a nebo suvenýry.

Po celý rok se průměrné teploty pohybují kolem 30 °C a teplota vody je ca. 26 °C.
Ve městě se nachází spousta obchodů, restaurací, barů, kaváren a hotelů různých cenových kategorií.

Jsme na Facebooku