Jste zde

Domů » Puerto Plata sever

La Isabela

La Isabela byla, na rozdíl od kolonie La Navidad, první plánované sídlo vybudované Evropany na americké půdě. Založil ji Kryštof Kolumbus na severním pobřeží ostrova Hispaniola. Místo se dnes nachází severně od řeky Río Bajabonico, u vesnice El Castillo, přibližně 20 kilometrů západně od Luperónu a asi 50 kilometrů západním směrem od města Puerto Plata.

Na druhé cestě do Ameriky (v letech 1493 – 1496) plul Kryštof Kolumbus s flotilou složenou ze 17 lodí. Ty transportovaly na ostrov Hispaniola, který byl objeven rok předtím, 1200 až 1500 lidí. Pevnost La Navidad, která byla založena také jeden rok předtím, byla zničena. Kolumbus tak hledal nové místo pro novou osadu.

Přesně 8. prosince 1493 připlul do zálivu, kde později, v lednu 1494, založil osídlení La Isabela. Osada byla pojmenována po Isabele I. Kastilské, španělské královně, která Kolumba v jeho výpravách podporovala. Oficiální datum založení je 6. ledna.

Již od počátku museli španělští přistěhovalci bojovat s hospodářskými i dalšími problémy. Nebyl zde dostatek potravin a mnoho Španělů onemocnělo a zemřelo. Navíc se španělská šlechta pod vedením Francisca Roldána postavila proti Kolumbovi a proti způsobu, kterým La Isabelu spravoval.

V únoru 1494 se část přistěhovalců vrátila zpět do Evropy. Kolonie již nebyla schopna se sama zásobit a navíc na ní začali útočit Taínové. Od La Isabely směrem do vnitrozemí bylo postaveno několik pevností k obraně a k ochraně dodávek zlata.

Když se v roce 1496 Kolumbus vrátil zpět do Evropy, založil jeho bratr Bartolomeo na jižním pobřeží novou osadu, kterou pojmenoval Santo Domingo. V této části ostrova totiž bylo příjemnější podnebí a nedaleko Santo Dominga byly objeveny zásoby zlata.
V La Isabele nezůstala žádná loď, proto museli Španělé do nové kolonie cestovat pěšky přes celý ostrov. Stěhování bylo dokončeno v roce 1497 a La Isabela byla navždy opuštěna.

Geografie: 

Jsme na Facebooku