Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Jídlo a pití, 2. část

Často jsou zde pokrmy připravovány ve velkých vitrínách na varných deskách, takže je opravdu z čeho vybírat.

Kdo si není jistý, co je mu tímto způsobem vlastně předkládáno, měl by se zeptat.

To, co vypadá tak chutně, může být něco jako naše dršťková (mondongo) anebo smažené drůbky (asaduras).

Dominikánská republika a její místní kuchyně rozhodně stojí za to vyzkoušet, ale její produkty zřejmě nebudou chutnat úplně každému.

Objevíte tu ale i chutné pokrmy, které jsou téměř vždy vystaveny ve vitrínách v comedores nebo i v restauracích s domácí kuchyní (cocina típica). Ale takových je zde bohužel poměrně málo.

Nikdy v nich nechybí chutné a typické dominikánské speciality, jako např. "bacalao", silně kořeněné ragú z dušené tresky s velkou porcí cibule, rybí směs "sancocho de pescado" nebo "sancocho de res" s hovězím masem.

Příprava místní polévky pochází původně ze Španělska, ale jejími součástmi bývá maniok, kukuřice a sladké brambory jam, které měly svůj původ v kuchyni původních indiánů Taínů.

Samozřejmě, že nikde nesmí chybět ani dominikánské národní jídlo "bandera dominicana" (dominikánská vlajka) s červenými fazolemi, bílou rýží a masem s kořením, což se vše vaří společně.

Stejně jako všude jinde v Karibiku je i dominikánská kuchyně silně ovlivněna historií. Umění zpracování kokosových ořechů, vyhlášené zejména na poloostrově Samaná, pochází již od příchozích Afričanů.

A samozřejmě zde již zapustil kořeny také vliv cestovního ruchu. V Dominikánské republice tak dnes působí restaurace nabízející i pokrmy francouzské, čínské, švýcarské či německé.

Svačiny a lehké občerstvení na cestách zajišťují vedle zdejších, celkem rozšířených restaurací s rychlým občerstvením "pica pollo", kde si můžete dát třeba oblíbené smažené kuřecí kousky, i celá spousta mobilních stánků u okrajů silnic.

Tam si pak lze zakoupit čerstvé kousky ananasu, manga nebo papáji a pít kokosovou šťávu z čerstvě otevřených kokosů.

Můžete si zde ale dopřát i třeba v obřích kotlech smažené vepřové škvarky "chicharrones" nebo kořeněné vepřové klobásy "morcillas" a "longanizas", které mají svůj původ ve Španělsku.

A místo hranolků zde servírují všude jako přílohu na tuku smažené "tostones", jemně překládané plátky z vařených banánů.

Národním nápojem Dominikánců je samozřejmě rum, mezi ty nejznámější patří Brugal, Barcelo a Bermudez. Pije se čistý, s colou jako "Cuba Libre", nebo ve formě koktejlů.

Rozhodně byste měli vyzkoušet "Piña Coladu". Jde o kokosový koktejl s trochou domácího rumu, který bývá často podáván v kokosovém ořechu.

Dominikánská republika vaří také vlastní pivo, nejpopulárnější a nejlepší místní druh je Presidente. Vyrábí se ve městě Santo Domingo a nabízí se snad ve všech hotelech a restauracích.

Mamajuana je nápoj, kterému se připisují zázračné účinky. Je to směs různých bylin a koření, která je smíchaná s rumem, ginem, vínem, medem a citrónem, a léčí prý impotenci a žaludeční potíže.

Dezert v podobě dominikánské vlajky
Autor: Space Ritual

Místo

Poloostrov Samaná 19° 12' 29.1816" N, 69° 19' 57.288" W
Location

Jsme na Facebooku