Jste zde

Domů » Santo Domingo jih

Historie a současnost Santo Dominga

Santo Domingo - katedrála
Autor: edhi

Santo Domingo, první město "Nového světa" je s více než 3 milióny obyvatel nejen hlavním městem Dominikánské republiky, ale také největším městem celého Karibiku. Metropole leží na jihu země, u pobřeží Karibského moře.

Jeho historie se začala odvíjet po objevení Ameriky. Po té, co bylo osídleno město La Isabela ležící severozápadně od Puerto Plata, začal v roce 1496 Bartoloměj Kolumbus na východním břehu řeky Río Ozama, poblíž ústí do moře, s výstavbou města La Nueva Isabela. Některé stopy obvodových zdí a dobře zrekonstruovaný malý kostel Nuestra Señora del Rosario je možné vidět ještě dnes.

Toto město bylo však již po několika letech zničeno hurikánem, a proto vydal guvernant Nicolás de Ovando v roce 1502 rozkaz vybudovat nové město na západním břehu řeky. A z tohoto města vyrostlo dnešní Santo Domingo de Guzmán, jak zní jeho celý název.

Na počátku 16. století se město velmi rychle rozšiřovalo a již brzy se stalo středem španělské kolonizace v karibské oblasti. Již v roce 1506 se zde usadil biskup a o pět let později bylo povýšeno španělskou královnou Diego Colón na hlavní město říše Hispaniola. Ale již v roce 1535 přeložila královna své sídlo ze Santo Dominga do Mexika.

Nové objevné cesty vzbuzovaly zvědavost a Domingo se tak stalo překladištěm pro poklady, které pocházely z nově dobytých území. Roku 1586 však město vyraboval a zničil mořeplavec sir Francis Drake. V 16. století tak začalo ztrácet svůj vliv i význam, zchudlo a bylo odsouzeno k záhubě. Pouze v polovině 18. století se město opět, i když jen na krátkou dobu, dostalo do popředí zájmu.

Zemětřesení ničilo v letech 1673, 1684, 1842 a 1946 větší část města. Znovu se město začalo budovat až na počátku 20. století. Ale i v tomto století zde zanechaly své stopy větrné smrště. Hurikán v roce 1930 zničil nejen téměř celé město, ale způsobil i značné hospodářské škody.

Další větrné smrště v letech 1979 a 1998 stály stovky lidských životů a způsobily škody v řádu několika miliónů amerických dolarů. Nyní probíhá již několik let rekonstrukce děl z doby kolonizace, všechny stavby se nacházejí ve starém městě na západním břehu řeky Ozama.

Vycházku do starého města Ciudad Colonial byste si určitě neměli nechat ujít. Pokud vás příliš nezajímá historie a detailní vyprávění, je lepší oželet profesionálního průvodce a nechat se jen tak unášet historií. Na všech významných budovách jsou informační tabule, kde je možné se základní údaje dočíst.

Především ženy určitě ocení místní nákupní třídu "El Conde", kde je možné v klidu nakoupit vše, na co si jen vzpomenete. Santo Domingo je velmi živé město, jehož obyvatelé jsou velmi přátelští. Pěší zóna láká turisty nejen k nákupům různorodého zboží v malých obchůdcích, ale také k odpočinku v různých restauracích a barech, kterých je na pěší zóně opravdu mnoho.

Geografie: 

Místo

Santo Domingo 18° 26' 58.2252" N, 69° 58' 27.7788" W
Location

Jsme na Facebooku