Jste zde

Domů » Santo Domingo jih

Historie a současnost Boca Chica

Boca Chica

Město Boca Chica se nachází na karibské straně ostrova Hispaniola, asi 30 km východně od hlavního města Dominikánské republiky, Santo Domingo. V současné době ve městě žije necelých 50 tisíc obyvatel.

Na počátku 20. století udělal Juan Bautista Vicini Burgos z místa vyhlášené turistické středisko. Největší rozkvět zažilo město v 50. letech, kdy zde diktátor Rafael Trujillo nechal postavit moderní hotel Hamaca. Tento hotel proslul hlavně tím, že v něm Trujillo poskytl azyl kubánskému diktátorovi Fulgencio Batistovi po revoluci na Kubě. Po té, co byl diktátor Trujillo v květnu 1961 zabit, byl hotel na 20 let uzavřen. Teprve v roce 1990 byl opět otevřen.

V 50. a 60. letech minulého století si zde podél pobřeží postavilo svá sídla mnoho bohatých dominikánských rodin. Ty byly přístupné pouze po soukromých silnicích. V 70. letech se toto místo stalo oblíbeným turistickým cílem a bylo sem zavedeno i spojení veřejnou dopravou.

Záliv Boca Chica je oblíbený u domácích i zahraničních turistů. Je ohraničený útesem, proto je zdejší voda velmi klidná a mělká. Útes má tvar písmene U a vystupuje mírně nad hladinu. Ani u samého útesu není moře hlubší než 1,5 metru. Mezi útesem a pláží se nacházejí dva malé ostrovy – Isla de Pinos a Isla Matica. Za těmito ostrůvky je starý přístav, který byl kdysi zničen a vykraden.

Místo

Boca Chica 18° 26' 44.88" N, 69° 37' 30.6228" W
Location

Jsme na Facebooku