Jste zde

Domů » Santo Domingo jih

Historie a památky v Santo Domingu

Santo Domingo
Autor: Bree Bailey

Město Santo Domingo v Dominikánské republice bylo kolonizováno Evropany roku 1496, ale oficiální údaj pochází teprve z roku 1498 od Kryštofa Kolumba, kdy jeho bratr Bartoloměj založil u ústí řeky Río Ozama nejstarší město postavené Evropany v Novém světě. To bylo nejprve nazváno La Nueva Isabela.

V roce 1502 bylo město nově vybudováno kvůli hurikánu a nájezdu mravenců tehdejším guvernérem ostrova Nicolásem de Ovando na západním břehu řeky Ozama a získalo dnešní název.

Nově založené město dosáhlo poprvé půdorysu ideálního města, jak to tehdy označovali renesanční stavitelé měst.

Celkový obraz města s jeho pravoúhle orientovanými ulicemi a centrálně umístěnými náměstími (Plaza de Armas a Plaza Mayor) se stal jakýmsi předobrazem pro všechny následující stavby měst po celé Latinské Americe.

Katedrála Catedral Primada de América (celý oficiální název zní Basílica Catedral Metropolitana Santa María de la Ecarnación Primada de América) je nejstarší katedrálou v Americe.

Základní kámen byl položen v roce 1521 a vysvěcena byla roku 1540. V roce 1546 byla papežem Pavlem III. pozvednuta na první arcibiskupskou katedrálu Nového světa.

Byly tu také pohřbeny až do roku 1992 pozůstatky Kryštofa Kolumba, které pak byly převezeny v době 500. výročí objevení Ameriky na nové místo, do památníku Faro a Colón.

Katedrála je považována za nedokončenou, protože původně plánované zvonice nebyly nikdy postaveny.

Na náměstí Plaza de España s výhledem na řeku Ozama se nalézá palác Alcázar de Colón tehdejšího místokrále, postavený Diegem Kolumbem v letech 1510 - 1514.

Bylo tu také sídlo španělské koloniální vlády v Novém Světě a to po šest desetiletí. Po smrti Marie de Toledo, manželky Diega Kolumba, byl palác opuštěný a postupně se rozpadl. V padesátých letech 20. století byl obnoven a nyní se zde nachází muzeum vicekrálů.

Nejstarší pevnost v Americe, Fortaleza Ozama, byl postavena v 16. století nad přístavem Santo Domingo v ústí řeky Ozama, na obranu přístavu proti nepřátelům od moře.

Monumentální stavba z betonu Faro a Colón ve tvaru kříže, je asi 250 metrů dlouhá směrem od východu na západ a asi 65 metrů ve směru sever - jih. Je jednou z nejnavštěvovanějších památek v Dominikánské republice.

Působivý pohled je na ni obzvláště v noci, kdy vertikální sloupy světla ze 157 zářičů vytvářejí na obloze velký kříž viditelný na míle daleko. Stavba skrývá ostatky Kryštofa Kolumba, jež si ovšem také nárokuje město Sevilla ve Španělsku.

V roce 1538 tu byla otevřena nejstarší univerzita v Americe. Během Trujillovy diktatury bylo Santo Domingo nazýváno v letech 1936 – 1961 Ciudad Trujillo.

UNESCO zapsalo roku 1990 historické Staré Město (španělsky Ciudad Colonial) na západním břehu řeky Ozama jako místo Světového kulturního dědictví.

Santo Domingo - jedna z ulic
Autor: puroticorico
Část města Santo Domingo
Autor: puroticorico
Santo Domingo - katedrála Primada de América
Autor: puroticorico
Geografie: 

Místo

Catedral Primada de América 18° 28' 22.0836" N, 69° 53' 0.5964" W
Location

Jsme na Facebooku