Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Festivaly a svátky

Vlajka Dominikánské republiky
Autor: Space Ritual

Festivaly a oslavy svátků v Dominikánské republice mají jedinečnou karibskou atmosféru.

Nejdůležitější takovouto akcí je bezesporu karneval a festival Merengue v hlavním městě Santo Domingo.

Je možné, že i během vaší dovolené se někde v sousední vesnici bude konat nějaká lidová slavnost k poctě místního patrona a ochránce.

Jako katolická země je Dominikánská republika mimořádně bohatou právě na takové slavnosti - fiestas patronales.

K vrcholům festivalového veselí patří také Festival Internacional de Jazz se slavnými hvězdami jazzového uměleckého nebe na severním pobřeží a samozřejmě místní carnavaly.

Svátky:

1. leden - Año Nuevo

6. leden - Los Reyes Magos

21. leden - Nuestra Señora de la Altagracia. Každoročně se koná pouť k bazilice v Higüey na počest Panny Marie z Altagracie, patronky celé země. V noci se před příchodem procesí zapalují po celé zemi svíčky, a všude je plno tance a zpěvu.

26. leden - Natalicio de Duarte (Duartovy narozeniny)

27. únor - Independencia Nacional (Den nezávislosti)

Během února v celé zemi Dominikánská republika vypukne karneval, zejména pak ve městech La Vega, Montecristi, Santiago a Santo Domingo. Tam se též koná 28. ledna na třídě Avenida George Washington velký průvod typických maškarád ze všech karnevalových oblastí země s tanečníky a s hudebními kapelami.

Velice pestrý bývá 27. února karneval ve městě La Vega, kde vyrážejí do ulic typické místní ďábelské maškary, nebo v Montecristi s "toros y civiles" (býci a občané). Zakončení karnevalové sezóny připadá na 27. únor, kdy se všeobecně slaví Den nezávislosti.

březen / duben - Viernes Santo (Velký pátek)

Semana Santa: Svatý postní týden před Velikonocemi začíná, a to především ve městech Barahona a Boca Chica, mnoha soukromými oslavami. Počínaje nocí na Jueves Santo (Zelený čtvrtek), až po Viernes Santo, se pak konají četné průvody a procesí v mnoha místech, kde v minulosti žili dělníci na plantážích s cukrovou třtinou (tzv. bateys).

Tyto slavnosti nesou označení"gagá". Po Velikonočním pondělí jdou nakonec zase všichni účastníci opět do práce.

1. květen - Día del Obrero

Na konci července a začátku srpna se koná Festival de Merengue v Santo Domingu. Na ulicích, kde je uzavřen provoz pro dopravu, se koná nesmírně oblíbená dominikánská slavnost naplněná vedle merengue i dalšími typickými dominikánskými tanci.

Nechybějí samozřejmě ani trhy s výrobky uměleckých řemesel, gastronomické slavnosti, nejrozmanitější zábava pro mládež a dokonce se při této příležitosti jezdí i motokrosové závody.

16. srpen - Día de la Restauración (Den znovuzřízení republiky)

24. září - Día de Las Mercedes (Den nejmilosrdnějšího Panny Marie). Slavnostní průvod k Santo Cerro se vydává na svou pouť z celé země k uctění Panny Marie - Virgen de las Mercedes.

12. říjen - Día de Colón (Descubrimiento de América) - den Kryštofa Kolumba. Oslavy objevení Ameriky Kolumbem jsou na na pořadu dne každý rok vždy 12. října. Jsou doprovázeny státními akty, jako je například položení věnce u Faro a Colón v Santo Domingu.

1. listopad - Todos Santos

25. prosinec - Noche Buena

Místo

Avenida George Washington, Santo Domingo 18° 27' 33.7824" N, 69° 54' 20.988" W
Location

Jsme na Facebooku