Jste zde

Domů » Historie a památky

Dějiny v datech, 3. část

Puerto Plata - náměstí
Autor: KristophB

1606

Roku 1606 bylo vydáno rozhodnutí, že španělské obyvatelstvo musí opustit severní pobřeží země. Doufalo se, že se tak zabrání pirátství a spolupráci s ním (zejména právě na severu).

Španělská správa ve městě Santo Domingo donutila obyvatele obcí Puerto Plata a Monte Cristi k nucené evakuaci, kteří tak byli přemístěni do blízkosti hlavního města Santo Domingo. Tímto masovým odsunem vznikl na severu prostor pro bezproblémový příchod francouzských pirátů a kolonistů.

1655

Hispaniolu se snažili za vlády Cromwella ovládnout Britové, ale nepodařilo se jim to, jejich plán bohužel ztroskotal. Svůj plán se poté pokusili uskutečnit i na Jamajce, kde měli i více štěstí.

1685

Francouzští piráti a kolonisté tvoří již více než polovinu všech obyvatel ostrova Hispanioly.

1697

Španělsko muselo postoupit západní část ostrova (Haiti) Francii a později (roku 1795) i část východní. Roku 1697 byl uzavřen "Rijswický mír“, ve kterém Španělsko oficiálně předalo nadvládu nad ostrovem Hispaniola Francii.

Francouzům se pak podařilo v následujících letech svým způsobem zahájit "zlatý věk" tohoto ostrova, čehož dosáhli především pěstováním a vývozem cukrové třtiny. Měli z toho užitek i španělští osadníci.

1701

Válka o španělské dědictví, ostrov Hispaniola zůstává pod nadvládou Francouzů. Obyvatelé tu ale z velké části mluvili španělsky.

1731

Na ostrově Hispaniola bylo provedeno mezinárodní vytyčení hranic a byly vytvořeny dva státy, na východě Dominikánská republika a na západě Haiti.

1777

Aranjuezskou smlouvou bylo zpečetěno rozdělení ostrova na dva státy.

1799 – 1801

V těchto letech na ostrově Hispaniola probíhala občanská válka. Mulati pod vedením Rigauda podlehli Francouzům, které v bojích vedl Toussain Louverture, potomek přivezených otroků. Ten roku 1801 dobyl a obsadil město Santo Domingo a 27. srpna stejného roku to byl on, kdo prosadil i zrušení otroctví.

1802 - 1804

Když Toussaint Louverture vyhlásil samostatnost a jmenoval sám sebe doživotním guvernérem, nemohla Francie tuto skutečnost jen tak přijmout. Proto Napoleon Bonaparte proti odpadlíkům neprodleně na jižní část ostrova vyslal své vojáky, aby těmto aktivitám násilně zabránili.

Silně ozbrojený oddíl zajal r. 1802 Louvertura a uvrhl ho do vězení. Vojsko Napoleona bylo ale tak oslabeno žlutou horečkou, že když 28. listopadu 1803 Jaques Dessalines (nástupce Louvertura) vedl další boje za nezávislost, byla Napoleonova vojska nucena kapitulovat. 1. ledna 1804 vyhlásil Dessalines svobodnou republiku Haiti.

Místo

Monte Cristi 19° 51' 4.3128" N, 71° 38' 56.8104" W
Location

Jsme na Facebooku