Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Další provincie, 2. část

Část dominikánského ostrova Isla Saona

Provincie Independencia leží na hranicích s Haiti, v západní části státu Dominikánská republika. Byla vytvořena v roce 1952 odtržením od provincie Baoruco. Najdete tu také největší jezero v zemi - Lago Enriquillo.

La Altagracia je nejvýchodnější provincií Dominikánské republiky, až do roku 1968 byla součástí provincie La Romana. Najdete zde vyhlášenou turistickou oblast Punta Cana.

La Romana je provincie na východě, byla vytvořena v roce 1968 oddělením od další provincie La Altagracia. Náleží k ní i ostrovy Isla Saona a Isla Catalina.

Monseñor Nouel je provincie v centrální části Dominikánské republiky. Do roku 1992 bylo toto území součástí jihozápadní provincie La Vega a pak se stala nezávislou provincii. Název pochází od Monseñora Dr. Adolfo Alejandra y Nouel Bobadilly (* 1862, † 1937), který zastával úřad arcibiskupa ve městě Santo Domingu a později, v letech 1912 – 1913, se stal i prezidentem Dominikánské republiky.

Provincie Monseñor Nouel se rozkládá mezi dvěma nejvýznamnějšími městy republiky, mezi Santo Domingem a Santiagem, na hlavní dopravní tepně Carretera Duarte. Sousedními provinciemi jsou La Vega, Sánchez Ramírez, San Cristóbal a San José de Ocoa.

Hlavní hospodářský význam mají v provincii zemědělství a chov dobytka. Kromě místních produktů jako jsou pomeranče, mango a banány, tady pěstují i kávu, kakao, rýži a zeleninu. V blízkosti provinčního hlavního města Bonaoa, u silnice Carretera Duarte, začal kanadský koncern Falconbridge těžit nikl. Dominikánci ovšem nejsou s uzavřenou smlouvou nijak spokojeni, protože umožňuje bezohledné využívání jejich přírodního bohatství.

Monte Cristi je provincie na severozápadě státu Dominikánská republika. Pobřeží této provincie poprvé spatřil 4.1. 1493 mořeplavec Kryštof Kolumbus. Ten také pojmenoval výraznou horu, kterou uviděl, jako "Monte Christy", ta dnes nese název El Morro de Montecristi.

Po krátkodobé španělské kolonizaci upadl ovšem tento region do zapomnění. Teprve poté, co tu bylo nově v roce 1756 založeno hlavní město San Fernando de Monte Cristi, zažila zdejší oblast období dalšího rozmachu. Nakonec se Monte Cristi pozvedlo v září 1907 až na provincii.

Provincie Monte Cristi se nachází v údolí Cibao a na konci Carretera Duarte, hlavní dopravní tepny Dominikánské republiky. Na severu a na východě je provincie ohraničena Atlantským oceánem. Sousedními provinciemi jsou Puerto Plata, Valverde, Santiago Rodríguez a Dajabon.

Místo

Ostrov Isla Saona 18° 6' 51.3972" N, 68° 41' 14.37" W
Location

Jsme na Facebooku