Jste zde

Domů » Puerto Plata sever

Cabarete a zajímavosti

Řeka Río Yásica v Dominikánské republice

Do letoviska Cabarete na severním pobřeží země jezdí mnoho surfařských nadšenců, a to jak z Ameriky, tak i z Evropy. Místo má proto díky těmto surfařům mladou "hippies" image.

Kromě vodních sportů si můžete v Cabarete dosytosti užít také jiné sportovní činnosti, jako např. jízdu na horském kole, jízdu na koni (na pláži nebo v horách), potápění, golf, paintball nebo canyoning.

Turistická infrastruktura v tomto malém městě je dobrá, naleznete tu i mnoho restaurací, barů a nočních klubů na pláži, celou řadu internetových kaváren a dobře zásobené obchody se sportovními potřebami nejen pro surfování.

Stejně jako na hlavní pláži Cabarete, tak u ústí řeky Río Yásica (příjezd přes Camino del Sol nebo přes Jardín Deportivo), nazývaném "La Boca', potkáte, a to zejména o nedělích, turisty a místní víkendové hosty z města Santiago de los Caballeros. To je asi 70 kilometrů vzdálené, druhé největší město v Dominikánské republice.

Asi v roce 2005 tady bylo postaveno přímo u pláže mnoho apartmánů na malém uzavřeném území a prodáno. Tomu, samozřejmě, muselo ustoupit velké množství původní infrastruktury.

Podle místního zákona je sice zakázáno v provincii Puerto Plata stavět budovy vyšší než tři patra, ovšem některé z budov, z nichž některé jsou již hotové, mají čtyři až pět podlaží.

Surfařské školy si ale stěžují, že tyto vyšší a uzavřené konstrukce na pláži odklánějí vítr. A vítr tady byl a stále také zatím je hlavní výhodou tohoto letoviska.

Mnozí se též obávají, že se z idylického místa surfařů, kde žije mnoho původních obyvatel, stane letovisko bohatých Američanů a pro většinu dominikánského obyvatelstva tady pak nebude možné udržet si svůj majetek nebo si ho tady dokonce koupit, a to z finančních důvodů.

Asi 1,5 km od centra města (příjezd přes ulici Callejón de la Loma), na okraji přírodní rezervace El Choco, se nacházejí podzemní jeskyně, kde si můžete i zaplavat. Vedle čtyř pro turisty přístupných jeskyní tady najdete i jiné, až 700 metrů dlouhé jeskyně, které nejsou využívány pro cestovní ruch.

Místo bohužel vešlo také ve známost díky neštěstí, když zde spadlo do moře 6. února 1996 letadlo Boeing 757 - 225 turecké letecké společnosti Birgenair. To při cestě do německého Frankfurtu krátce po startu z Puerto Plata v důsledku chyby údržby havarovalo a zahynulo všech 189 lidí na palubě.

Geografie: 

Místo

El Choco, Cabarete 19° 44' 43.6416" N, 70° 27' 58.5936" W
Location

Jsme na Facebooku