Jste zde

Domů » Punta Cana východ

Boca de Yuma

Pobřeží u vesnice Boca de Yuma
Autor: Mellagi

Rybářskou vesničku Boca de Yuma najdete v provincii La Altagracia na jihovýchodním pobřeží Dominikánské republiky, asi 30 km jižně od města Higüey. V 15. a 16. století byla vesnička známá také jako jeho přístav. Asi jednu hodinu jízdy je vzdálená od letoviska Punta Cana a hodinu a půl od hlavního města Santo Domingo.

Klidná obec je pojmenována po ústí řeky Rio Yuma, která se tu vlévá do zátoce Bahía de Yuma, v blízkosti pobřeží Karibského moře. Zátoka se hojně využívá především pro výlety na lodích a pro rybolov.

Právě rybolovu se tady výborně daří a na útesech nad zátokou je v provozu i několik jednoduchých restaurací. Připravují se tu vynikající pokrmy z čerstvě ulovených ryb a návštěvníkům se odtud otevírá nádherný výhled na zátoku.

První rodiny, které se tady usadili, sem přišli z různých oblastí španělské kolonie Capitanía General de Santo Domingo na Hispaniole. Možná, že jednou z prvních osob byl Pedro Sifuentes, přezdívaný "Portugalete". Byl zmiňován také jako "Dominikánský Robinson Crusoe", díky tomu, že žil mnoho let sám po potopení své lodi v zátoce.

Později zde byla nad zátokou postavena pevnost, která měla s děly sloužit jako obrana. Jedním z velkých pirátů své doby, kteří bránili chudé, byl muž jménem Roberto Cofresi Ramirez de Arellano. Hluboko pod ústím řeky se nachází jeskyně, kde podle tradic nechali piráti potopit svou loď "Cofresi" s pokladem.

V roce 1824 Roberto Cofresi se svými společníky bojoval proti americkým vojákům v nelítostné bitvě, ale on i celá jeho posádka byli zajati. Byl odsouzen k trestu smrti, který proběhl o rok později.

Dnes je tato skromná vesnička obklopena krásnými plážemi a můžete si zde mj. vyzkoušet lov, rybolov, turistiku nebo cykloturistiku. K návštěvě lákají jeskyně a národní park, který je domovem různých druhů ptáků a zvířat.

Jeskyně, které byly využívané kmenem Taínů, objevíte jen asi 1 km západně od Bocy de Yuma. Vede k nim pobřežní silnice, z níž je třeba odbočit a několik set metrů pokračovat vpravo do lesů. Zhruba po 200 m se pak ocitnete u vchodu do jeskyní.

Uvnitř objevíte rozsáhlý a složitý systém chodeb a prostorů, které jsou zčásti vyzdobeny malbami na stěnách, které pocházejí právě od původních indiánských obyvatel, Taínů.

Jeskyně je určitě nejlepší navštívit v době oběda, protože v této době slunce vrhá do jeskyní nejvíce světla. Ale určitě se vyplatí vzít si s sebou baterku, protože uvnitř jeskyní není pochopitelně jinak žádné světlo.

Dalším zajímavým místem je jeskyně Cave of Bernard s krásnými stalagnity a stalaktity. Své jméno získala podle Johna Bernarda, který byl jedním z prvních zakladatelů místní komunity. Diktátor Trujillo tu nechal postavit veřejné vodní fontány La Llave Publica.

Několik kilometrů západně od obce je národní park Parque Nacional del Este, jeden z největších národních parků v zemi, s rozlohou cca 310 km2. Není ale tak frekventovaný jako Bayahibe na západě.

Boca de Yuma - jeskyně Cueva de Berna
Autor: Mellagi
Geografie: 

Místo

Boca de Yuma 18° 22' 43.9104" N, 68° 36' 19.4292" W
Location

Jsme na Facebooku