Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Bayaguana

Bayaguana - nedaleký vodopád

Město Bayaguana bylo založeno roku 1606, poté co španělští kolonisté zničili vesnice Bayajá a Yaguana. Lidé se z těchto zničených vesnic přestěhovali sem a založili si město nové. Obec se nachází v jihovýchodní části Dominikánské republiky v provincii Monta Plaza a žije zde přibližně 21 tisíc obyvatel. Město se svým počtem obyvatel řadí na 32. místo v Dominikánské republice.

V hospodářství Bayaguany převládá hlavně chov hovězího dobytka, pěstování rýže a ananasu. Nesmíme také zapomenout ani na cukrovou třtinu. V blízkosti města se nachází vodopád Comate, který se jmenuje podle stejnojmenné řeky, do které teče. Místo je hojně navštěvováno turisty, můžete si zde užít koupel v teplé a velice čisté vodě.
V městečku se také nachází část velkého národního parku Parque Nacional Los Haitises.

Na konci a na začátku roku probíhá ve městě festival, během kterého město navštěvují věřící z celé oblasti Bayaguana, aby uctili Krista a svou víru v něj prosbou o déšť. Po tomto festivalu se někteří lidí scházejí mimo město a prodávají zboží a svá zvířata, zejména býky. Výtěžek z prodeje pak přinášejí do kostela, který pak finance použije na podobné akce.
Další veselou oslavou, která do města láká spousty turistů, je oslava San Juan Baptista. Jedná se o tradiční rej doprovázený lidovou hudbou, skákáním v pytli a oslím během.

Jsme na Facebooku