Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Bani

Dominikánská republika, okolí městečka Bani

Město Bani je hlavním městem provincie Peravia v Dominikánské republice. Bani je známé jako rodné město některých básníků. Hlavní město Santo Domingo je odtud vzdálené asi hodinu cesty autem. Obec má rozlohu cca 744 km² a žije zde přibližně 170 tisíc obyvatel.

Bani bylo založeno roku 1764 a v roce 1845 se stalo samostatnou obcí. Obyvatelstvo města je úzce spojené společenství rodin a sousedství, tyto vazby se vytvářely po dlouhá staletí. Občané jsou všeobecně velice pilní a úspěšní podnikatelé a velice se o své město starají. Je to jedno z nejbezpečnějších měst v celé Dominikánské republice.
V románu od Francisca Gregoria Billini "Bani o Engracia y Anto-ita" je popisována kultura a zvyky města.

Jen 6 km od centra města se nachází překrásná pláž Playa Los Almendros. V centru stojí za zmínku místní kostel, úřad starosty a nádherný městský park. Patronkou města je Nuestra Señora de Regla. Její výročí město oslavuje každý rok 21. listopadu.
V okolí najdete spoustu přilehlých vesniček. Například městečko Paya, které je po celé zemi známo svou výrobou mléčných bonbónů. Za zmínku stojí i Dulce de Leche, městečko nacházející se v zátoce Salinas, kde se těží mořská sůl. V této oblasti jsou i známé písčité duny.

Geografie: 

Jsme na Facebooku